Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Vrijwilligers Stadsarchief Amsterdam vinden nieuwe namen bemanning VOC-schip de Rooswijk

Vorige maand ontdekten vrijwilligers kort na elkaar 2 nieuwe namen van bemanningsleden van het VOC-schip de Rooswijk. De RCE en het Stadsarchief Amsterdam werken samen om de identiteit vast te stellen van de opvarenden van dit schip, dat in 1740 één dag na vertrek verging. Er zijn nu 22 namen bekend, alle gevonden door enthousiaste vrijwilligers.

‘Gisteren vond een vrijwilliger van #alleakten opvarende nummer 21!’ kopte Jirsi Reinders, Data Curator Golden Agents bij het Stadsarchief Amsterdam, op 3 augustus 2020 op Twitter. Het ging om scheepsjongen Adrianus Steenbergh, die slechts vijftien jaar was toen hij aanmonsterde op het VOC-schip de Rooswijk. Dit schip verging één dag na vertrek op 9 januari 1740 vlak voor de Engelse kust. Twee weken later vond een vrijwilliger ook nog Dirk Sanders, de broer van de al bekende onderstuurman Michiel Sanders. Momenteel zijn er 22 namen bekend, allen gevonden door enthousiaste vrijwilligers.

Uitsnede van notarisakte waarop Adrianus Steenbergh staat aangegeven als bemanningslid van de Rooswijk

Vrijwilligers van het Alle Akten Amsterdam project vonden opvarende #21 van de Rooswijk: een scheepsjongen genaamd Adrianus Steenbergh. Beeld: Archief Amsterdam.

Op zoek naar bemanningsleden

Sinds 2017 werkt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) nauw samen met het Stadsarchief Amsterdam voor het #Rooswijk1740-project om de identiteit van bemanningsleden van het in 1740 vergane schip te vinden. Met name het notarieel archief bleek een goudmijn te zijn, doordat VOC-opvarenden kort voor vertrek vaak bij een notaris langsgingen. Ze lieten bijvoorbeeld hun testament opmaken of machtigden hun vrouw, een familielid of een goede bekende om bij hun afwezigheid hun zaken waar te nemen. In dergelijke aktes werd altijd aan het begin de naam van het VOC-schip vermeld waarmee de comparant ‘op vertrek stond’ om naar Indië te varen.

 

Bron: RCE.

Meer weten over de zoektocht naar de namen van de veertien bemanningsleden? Op de website van de RCE vertellen vrijwilligers over hun ervaringen. Ook vind je op de website meer informatie over VOC-schip de Rooswijk en kan je zelf een virtuele duik nemen naar het scheepswrak. 

 

Publicatiedatum: 19/09/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.