Vlochem Verkent

Vlochem Verkent is een online serie van Jochem Boodt. Op Instagram en Youtube bespreekt hij straatnamen en geschiedenis in de openbare ruimte van Amsterdam. Want wie zijn die mensen die op de bordjes staan en wat zegt dat over onze maatschappij?

Book 1 min

Het Onbekende Zuidland

Waar hebben Australie, Nieuw-Zeeland and The Tasmanian Devil hun naam aan te danken? Het heeft allemaal te maken met een griek uit de Oudheid. Eratosthenes berekende niet alleen de omtrek van de aarde, maar bedacht ook een mythisch continent dat de wereld in balans zou houden. Genoeg reden voor vele Europese ontdekkingsreizigers om hier tot ver in de achttiende eeuw naar te zoeken. Onder hen ook een Nederlander uit Lutjegast: Abel Tasman.

In dit monsterarchief kun je alle Amsterdammers vinden

In het Notarissenarchief van het Stadsarchief Amsterdam vind je huwelijken, erfenissen, slavenhandel, moordzaken en steekpartijen. Elke Amsterdammer uit de periode 1578-1915 is hier te vinden. Het archief moest alleen nog wel gedigitaliseerd en geïndexeerd worden.

Sinds 2016 is het Stadsarchief precies dat aan het doen. Samen met een leger vrijwilligers maken ze dit archief toegankelijk. Een leger ja, want het is met 3,5 kilometer nogal groot. Wat kun je met het archief? De geschiedenis van de stad herschrijven! Belangrijk dus. Ga naar alleamsterdamseakten.nl om je ook aan te melden als vrijwilliger!

Kijk hier voor meer online afleveringen van Jochem Boodt.

Bron: Vlochem Verkent

Publicatiedatum: 08/02/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN