Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Historische Tuin Aalsmeer op tv

In het programma 'Het geheim van de Meester' reconstrueert een vierkoppig team van experts de werken van Nederlands grootste kunstenaars. Voor het schilderij 'Vaas met bloemen' uit 1700 van Hollandse meester Rachel Ruysch werd de hulp ingeschakeld van de Historische Tuin Aalsmeer. Bekijk de aflevering op 9 februari, 20:25 uur op NPO 2.

In het programma Het geheim van de Meester reconstrueert een vierkoppig team van experts de werken van Nederlands grootste kunstenaars. Hierbij zetten zij alles op alles om precies te doen wat de meester deed om zo dicht mogelijk bij zijn of haar techniek, stijl, belevingswereld en de tijdsgeest te komen.

9 Februari komt Hollandse meester Rachel Ruysch voorbij. Met haar kleurrijke werken en oog voor detail stond ze bekend als de koningin van de bloemstillevens. Voor haar schilderij Vaas met bloemen uit 1700 werd de hulp ingeschakeld van de Historische Tuin Aalsmeer. Aan Tuinchef Dick Maarsen werd de vraag gesteld:

Rachel Ruysch (1664-1750), Vaas met bloemen, 1700. Collectie Mauritshuis.

Weet je welke bloemen dit zijn en hoe komen we eraan? Dick concludeerde direct dat het boeket was samengesteld met bloemen uit verschillende bloeiperioden. Telkens is er een bloem bijgeschilderd die op dat moment in bloei stond. Derhalve heeft het geschilderde werk nooit als vers boeket bestaan. Wél is het schilderij menigmaal nageschilderd.

Ook Dicks vrouw Jozé leverde een bijdrage door een schets te maken van het boeket.

Bekijk de aflevering Het geheim van de Meester met opnames op de Tuin op 9 februari, 20:25 uur op NPO 2.

Bron: Historische Tuin Aalsmeer

Publicatiedatum: 06/02/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.