Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Vincent Mentzel: de kracht van het beeld

In het Rijksmuseum opent op 28 januari 2022 de tentoonstelling Vincent Mentzel. Meer dan 75 originele afdrukken van zijn foto’s zijn te zien. Ze geven een overzicht van het belangrijkste werk van één van de meest beeldbepalende fotografen van Nederland. Vincent Mentzel (1945) is de nestor van de Nederlandse nieuwsfotografie en door zijn werk voor NRC Handelsblad vielen zijn foto’s wekelijks of zelfs dagelijks in gedrukte vorm in heel Nederland op de mat. De tentoonstelling in het Rijksmuseum laat zijn veelzijdigheid zien én belicht de praktijk van de fotojournalistiek.

Van Haagse politiek tot het Tiananmenplein

Bijna veertig jaar lang was Mentzel de staffotograaf van NRC Handelsblad. Hij deed in beeld verslag van het binnenlandse en buitenlandse nieuws. Daarnaast maakte hij vele reisreportages in het buitenland. Hij werkte in onder meer Iran, Portugal, Tibet, Suriname en China. Voor zijn foto’s ontving hij verschillende onderscheidingen, waaronder de eerste prijs in de categorie ‘Nieuws’ van de World Press Photo. Ook was hij tweevoudig winnaar van de Zilveren Camera.

De Haagse politiek was zijn eerste belangrijke onderwerp. Mentzel zag het Binnenhof als een arena waar het gevecht over de inrichting van de samenleving werd gevoerd. Hij liet het politieke bedrijf van de spelers van toen zien: Den Uyl, Van Agt, Wiegel, Lubbers, maar hij volgde ook de mensen die de straat opgingen. Het was een afmattende, zinderende tijd vol debat, conflict en – duidelijk zichtbaar op zijn foto’s – drama. Mentzel was daarnaast als buitenlandjournalist veel op pad. Hij bezocht China 16 keer en zag het voor zijn ogen veranderen: van het regime van Mao in 1973 tot de Bende van Vier, tot de bloedig onderdrukte studentenopstanden op Tiananmen Square van mei en juni 1989.

Aan het begin van zijn lange carrière was de fotojournalistiek nog een ondergeschoven kindje. Mede dankzij de inzet van Mentzel groeide het uit tot een krachtig medium met artistieke mogelijkheden. Aan het eind van zijn carrière kwam er een tweede ommekeer. Fotojournalisten verloren hun alleenrecht op het fotograferen van nieuws. Door opkomst van de smartphone en sociale media was iedereen ineens fotojournalist. En vandaag de dag ligt de vrije journalistiek, ook voor persfotografen, opnieuw onder vuur. Zo kreeg onlangs een persfotograaf tijdens coronarellen in Rotterdam nog meerdere klappen, omdat zijn aanwezigheid niet werd gewaardeerd.

Vincent Mentzel, Joop den Uyl loopt gebogen over het Binnenhof te Den Haag tijdens de treinkaping bij De Punt, 1977-06-08. Collectie Rijksmuseum, aankoop met steun van de VriendenLoterij.

Audiotour

Wie zien we? Wat er gebeurt? Wat ging eraan vooraf? Vincent Mentzel geeft in een gratis audiotour zelf uitleg bij de foto’s, die binnenkort ook online te beluisteren is. De audiotour is gratis te beluisteren in de Rijksmuseum app. Ook kun je een apparaat huren met al onze multimediatours. Dit kun je toevoegen tijdens het boeken van een ticket of starttijd of bij de multimediabalie.

Vincent Mentzel, Spandoek met het vredeteken tijdens de studentenprotesten op het Tiananmenplein te Peking, in of na 1989-04-15 – in of voor 1989-06-04. Collectie Rijksmuseum, aankoop met steun van de VriendenLoterij.

Boek

Samen met Museum Hilversum en het Nederlands Fotomuseum heeft het Rijksmuseum op 10 december 2021 het boek Vincent Mentzel. Foto’s gepubliceerd. Met teksten van Arnon Grunberg, Mattie Boom, Birgit Donker en Nicole Robbers. Het boek telt 232 pagina’s en is voor €19,50 te koop in de (web)shop van het Rijksmuseum en de boekhandel.

Vincent Mentzel, Dansende mensen op het Holland Pop Festival in Rotterdam, 1970-06-26. Collectie Rijksmuseum, aankoop met steun van de VriendenLoterij.

Tentoonstelling

In 2011 heeft Vincent Mentzel een ruime selectie uit zijn oeuvre overgedragen aan het Rijksmuseum. Daar is nu een deel van te zien in de tentoonstelling ‘Vincent Mentzel: de kracht van het beeld’. Deze tentoonstelling is van 28 januari tot en met 6 juni 2022 te bezoeken in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum Amsterdam.

Kijk voor meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen op de website van het museum.

Bron: Rijksmuseum Amsterdam

Publicatiedatum: 02/02/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.