Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Jan van Borssum Buisman: Haarlems beeldend kunstenaar

In Museum Haarlem is vanaf nu de kleine expositie met werken van Jan van Borssum Buisman in het Gasthuis van het museum te zien. Van Borssum Buisman (1919 - 2012) was een Haarlemse beeldhouwer, tekenaar en de laatste ‘kasteleyn’ bij Teylers Museum. Zijn meest bekende beelden in Haarlem zijn de zittende Bilderdijk in Grand Café Brinkmann aan de Grote Markt, het portret van Coornhert in het gelijknamige Lyceum en het profielportret van Pieter Teyler van der Hulst in de Nauwe Appelaarsteeg. Bijna zijn hele leven blijft Van Borssum Buisman actief als beeldend kunstenaar en hij werkte door tot op hoge leeftijd. De expositie in Museum Haarlem is te zien tot en met 4 april 2022.

Willem Veenhoven, samensteller van de expositie, schreef in 2021 een uitgebreide studie over Jan van Borssum Buisman en zijn werk als kunstenaar. Jan werd geboren in het Fundatiehuis van Teylers Museum. Zijn vader Hendrik was schilder en ‘kasteleyn’ – conservator/beheerder – van Teylers Museum. Jan studeerde in eerste instantie bouwkunde in Delft en hij volgde beeldhouwlessen bij Oswald Wenckebach. Hij koos na de oorlog uiteindelijk voor de kunst.

Jan van Borssum Buisman, Portret van Hans Kox, 1975, brons, collectie familie Hans Kox.

Alleen voor studie in Delft, Genève en Parijs verliet hij Haarlem. In 1942 zag hij kans aan de Duitse bezetter te ontsnappen met een spectaculaire vlucht naar Zwitserland. Daar sloot hij zich aan bij de inlichtingendienst Zwitserse Weg in Genève. Het lukte hem meerdere malen om de informatie van de verzetsgroep Vrij Nederland op microfilms naar Zwitserland te smokkelen. In Genève volgt hij beeldhouwlessen bij Henri Paquet. Na de oorlog gaat hij naar Parijs om aan de École national supérieure des beaux-arts te studeren bij Georges Saupique. In 1948 volgt hij de Museumcursus aan het Rijksmuseum bij Theodoor Lunsigh Scheurleer en wordt assistent bij zijn vader in Teylers Museum.

De tentoonstelling in Museum Haarlem. Foto: Museum Haarlem.

Als in 1952 zijn vader overlijdt volgt Jan hem op als kastelein van Teylers Museum. Later wordt hij daar benoemd tot conservator kunstverzamelingen. Hij woont tot 1984 in het Fundatiehuis en verhuist daarna naar de Bakenessergracht 84 waar al jaren zijn atelier gevestigd was. Hij verplaatste later zijn aandacht van decoratief beeldhouwwerk naar portretkunst. Zijn werk bevindt zich in een groot aantal particuliere collecties en in Teylers Museum, dat na zijn dood een grote schenking van het werk van Van Borssum Buisman ontving.

Jan van Borssum Buisman, Portret van Cara Waller, 1947, gips, collectie Laura de Josselin de Jong.

De tentoonstelling ‘Jan van Borssum Buisman’ is van 26 januari tot en met 4 april 2022 te zien in Museum Haarlem. Kijk voor meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen op de website van het museum.

Bron: Museum Haarlem

Publicatiedatum: 03/02/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.