Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Vier het feest van vrijheid

Tot en met 1 november is de tentoonstelling 'Vier het feest van Vrijheid' te bezoeken in Historisch Museum Haarlemmermeer. In deze tentoonstelling is te zien hoe dorpen in Haarlemmermeer feest vierden na de bevrijding van Nederland, 75 jaar geleden.

Dit jaar vieren we 75 jaar bevrijding. De bevrijding van Nederland in mei 1945, na de vijf moeilijke oorlogsjaren, was aanleiding voor vele feesten in Haarlemmermeer. In allerlei dorpen werden commissies opgericht die bevrijdingsfeesten organiseerde. Deze uitgebreide festiviteiten werden vaak verspreid over meerdere dagen. Het programma bestond dan uit een herdenkingsbijeenkomst, volksspelen, optochten en sportspelen.

In Nieuw-Vennep voerden echtpaar Verwer en enkele anderen een cabaretrevue op ten bate van de oorlogsslachtoffers. In Aalsmeerderbuurt-Zuid (Rijsenhout) vond een optocht van sierwagens en groepen plaats. In Lisserbroek waren er kinderfeesten. In Hoofddorp vond op 4, 5, 6 en 7 september het grote Bevrijdingsfeest plaats. Overal in het dorp stonden versierde erepoorten. Een landelijke jury oordeelde dat Barneveld het mooist versierde dorp was maar Hoofddorp kreeg een mooie tweede plaats! Het laatste Bevrijdingsfeest in Haarlemmermeer vierde men in Badhoevedorp op 18, 19 en 20 september 1945.

In de tentoonstelling zijn foto’s te zien van de feesten, de Canadese bevrijders, voedseldroppings boven Schiphol, binnenlandse strijdkrachten en posters en objecten.

Praktisch

Historisch Museum Haarlemmermeer is open op woensdag en in het weekend van 13 tot 17 uur. U hoeft geen kaarten te reserveren.

Kijk voor meer informatie op de website van Historisch Museum Haarlemmermeer.

 

 

Publicatiedatum: 11/08/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.