Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Vier de Verjaardag van Amsterdam! Op 27 oktober in het Stadsarchief én bij u thuis

Vier de Verjaardag van Amsterdam in de Schatkamer van het Stadsarchief. Op dinsdag 27 oktober kunt u daar het bijzondere Tolprivilege zien. De Hollandse graaf Floris V gaf het de Amsterdammers op 27 oktober 1275, dit jaar 745 jaar geleden. Het is het oudst bewaarde document waarin ‘Amestelledamme’ voor het eerst wordt genoemd. Dit bescheiden maar belangrijke stuk is de geboorteakte van de stad. Vanwege de kwetsbaarheid van het document is het slechts één dag te zien! Op 27 oktober openen we bovendien een presentatie in de Schatkamer waarin diverse aspecten van het Tolprivilege worden belicht. Deze presentatie is te zien t/m 31 januari 2021.

Op het YouTube-kanaal is een filmpje over het Tolprivilege te zien waarin we u alles vertellen over dit mysterieuze en belangrijke document. Hoe is het gemaakt, waar werd het bewaard en wat betekende tolvrijheid voor de Amsterdammers? En wat staat er eigenlijk in de Latijnse tekst? Deskundigen nemen het Tolprivilege onder de loep en bekende en onbekende Amsterdammers lezen de tekst in modern Nederlands.

Amsterdam wordt dit jaar 745 jaar. Het Tolprivilege is de perkamenten oorkonde, gemaakt uit een stukje geitenvel, waarmee Graaf Floris V (de Vijfde) de Amsterdammers in 1275 vrijstelling gaf van het betalen van tol in het graafschap Holland. Het is een document uit de Middeleeuwen, zeer kwetsbaar voor licht en temperatuurs­wisselingen. Het verlaat daarom slechts zelden het veilige depot. Dit jaar is het één dag te zien in onze Schatkamer, op dinsdag 27 oktober.

Het Tolprivilege in het Stadsarchief Amsterdam :

  • Het originele Tolprivilege, uitsluitend te zien op 27 oktober 2020 in de Schatkamer. Toegang gratis.
  • ‘Het oudste stuk van Amsterdam’, presentatie in de Schatkamer, 27 oktober 2020 t/m 31 januari 2021. Toegang gratis.
  • Stadsarchief Amsterdam en het Tolprivilege:

Bron: Stadsarchief Amsterdam

Publicatiedatum: 27/10/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.