Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Vier de feestdagen bij het Joods Cultureel Kwartier!

Hoera! De feestdagen komen eraan. Kom deze periode langs bij het Joods Cultureel Kwartier. Tijdens Chanoeka en in de wintervakantie zijn er, met name voor kinderen en families, heel veel leuke activiteiten. 

Chanoeka (inwijdingsfeest) begint op de avond van 18 december en duurt tot de avond van 26 december. Elke dag wordt er, met behulp van een extra kaars, een nieuw kaarsje aangestoken. Hiervoor wordt een speciale kandelaar gebruikt: de chanoekia. Op de laatste avond branden dan alle acht kaarsen.

Met Chanoeka vieren Joden dat zij na een tijd van onderdrukking weer Joods mochten zijn en de tempel in Jeruzalem voor hun eigen godsdienst konden gebruiken. Het licht herinnert aan het verhaal over een kruikje olie dat, tijdens de ‘heropening’ niet één, maar – wonder boven wonder – acht dagen bleef branden in de tempel.

Kinderen zijn welkom in het Joods Museum junior waar zij kunnen bakken en knutselen. Voor jong én oud staan er meerdere rondleidingen op het programma. Ook zijn er diverse Chanoeka-evenementen buiten het museum, zoals het aansteken van de chanoekia op de Dam op donderdag 22 december en twee Chanoeka-concerten in het Concertgebouw.

Gemberbolus maken. Foto: JCK.

Gemberbolus maken

Veel voorbeelden van de Joods-Amsterdamse cultuur vind je terug in eten. Zo kent iedereen wel boterkoek, ossenworst, augurken en natuurlijk de gemberbolus. Dat laatste is een traktatie die je vroeger bij de Joodse bakker haalde. Vers uit de oven, van binnen een beetje klef en nat met spijs en krokant van boven.

Bola (afgeleid van bolus) betekent bal in het Ladino, de taal van Sefardische Joden. Dit verwijst naar de ronde vorm van deze zoete lekkernij. Tijdens deze activiteit ontdek je, naast het eten, nog veel meer over Joods Amsterdam en de buurt rondom het museum. Natuurlijk ga je zelf ook een bolus bakken en praten we over wat je te weten bent gekomen van Joods Amsterdam. Na afloop weet je waarom de bolus, naast een Joods gerecht, inmiddels ook typisch Amsterdams is.

Leeftijd: 4 t/m 12 jaar. Let op, ouders/begeleiders zijn bij dit bakatelier aanwezig.
Data: 4 januari en 22 januari
Tijd: van 11.00-15.30 uur
Toegang: gratis + entreekaartje. Vooraf aanmelden is niet nodig. Wees 15 minuten voor aanvang aanwezig.
Locatie: atelier Joods Museum junior

Kaarsen rollen. Foto: JCK.

Kaarsen rollen en versieren

Lichtjes en kaarsen hebben in de Joodse cultuur een speciale betekenis. Zo wordt met kaarslicht wekelijks sjabbat verwelkomd, brandt in elke Synagoge een neer tamied (Hebreeuws voor ‘eeuwig licht’) en steken Joden tijdens Chanoeka acht dagen lang een kaarsje aan van een speciale negenarmige kandelaar: de chanoekia. Tijdens deze activiteit leer je wat licht te maken heeft met Joodse gewoonten en gebruiken, bedenken we wat licht voor jou betekent en rol en versier je jouw eigen kaars met bijenwas.

Leeftijd: 4 t/m 12 jaar. Let op, ouders/begeleiders zijn bij dit atelier aanwezig.
Datum: 8 januari
Tijd: tussen 11.00-15.30 uur
Toegang: gratis + entreekaartje. Vooraf aanmelden is niet nodig. Wees 15 minuten voor aanvang aanwezig.
Locatie: atelier Joods Museum junior

Dreidls knutselen. Foto: JCK.

Dreidls knutselen

Joodse kinderen spelen tijdens Chanoeka met dreidls, dat zijn vierkante tolletjes. Op elke kant van de dreidl staat een Hebreeuwse letters: נ (nun), ג (gimel), ה (hé) en ש (sjin). Het zijn de vier beginletters van de woorden: nes gadol haja sjam. Dit is Hebreeuws en betekent: daar is een groot wonder gebeurd. De meeste tolletjes zijn prachtig opgeschilderd en versierd. Tijdens deze workshop maak je zelf een dreidl met gips en verf. 

Leeftijd: 6 t/m 12 jaar. Let op: ouders/begeleiders zijn niet aanwezig tijdens dit atelier!
Datum: 26 december
Tijd: 14.00 uur tot 16.00 uur (ophalen door ouders om 15.45 uur)
Toegang: gratis + entreekaartje. Vooraf aanmelden is niet nodig. Wees 15 minuten voor aanvang aanwezig.
Locatie: atelier Joods Museum junior

Proeftafel Lekker Joods. Foto: JCK.

Proeftafel Lekker Joods

De Joodse keuken is heel gevarieerd en je wilt al die Joodse lekkernijen vast zelf een keer proeven. Daarom is iedereen tijdens de wintervakantie van 27 t/m 30 december & 2 t/m 8 januari om 12.00, 13.30 en 15.00 uur van harte welkom aan de proeftafel in het Museumcafé. Deelname is gratis, maar er is slechts plaats voor 10 personen. Reserveren is niet mogelijk, een entreeticket is wel nodig.

Bron: Joods Cultureel Kwartier

Publicatiedatum: 24/12/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.