Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Van Gogh gestolen uit Singer Laren

Museum Singer Laren is het slachtoffer geworden van inbraak. In de nacht van zondag 29 op maandag 30 maart is de glazen voordeur van het museum geforceerd. Een schilderij van Van Gogh, die het museum in bruikleen had van het Groninger Museum, is ontvreemd. Er is een politieonderzoek naar het voorval opgestart.

De inbrekers hebben een schilderij van Vincent van Gogh uit het museum gestolen: ‘Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar’ uit 1884. Singer Laren had het doek in bruikleen van het Groninger Museum voor de tijdelijke tentoonstelling Spiegel van de ziel – Toorop tot Mondriaan. Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm  omschrijft het werk als een ‘prachtig en ontroerend schilderij van één van onze grootste kunstenaars’. Van Goghs vader was dominee in Nuenen en de pastorietuin was een geliefde plek voor Van Gogh, waar hij rust en inspiratie vond.

In een persconferentie geeft Evert van Os, algemeen directeur van Singer Laren, aan ‘boos, geschokt, verdrietig’ te zijn. De verdwijning van het werk is niet alleen een groot gemis voor het Groninger Museum en Singer Laren, maar voor alle Nederlanders. Want Van Gogh is eigenlijk een beetje van iedereen.

Vincent van Gogh, ‘Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar’, 1884. Collectie Groninger Museum.

Het is niet de eerste keer dat kunstwerken ontvreemd worden uit het Gooise museum. In januari 2007 was Singer Laren het doelwit van een grote kunstroof. Uit de museumtuin werden toen zeven beelden meegenomen, waaronder een afgietsel van het beroemde beeld De Denker van Rodin. Het beeld werd later zwaar verminkt teruggevonden.

Volgens het museum voldoet het gebouw echter aan alle veiligheidsnormen. Andreas Blühm, algemeen directeur van het Groninger Museum, heeft dan ook aangegeven in de toekomst kunstwerken aan het Singer Laren te blijven uitlenen.

Een politieonderzoek naar de inbraak en de daders loopt. Wie vragen over de gebeurtenis of het onderzoek heeft, kan zich wenden tot vragen@singerlaren.nl.

Bron: NH Nieuws en De Volkskrant

Publicatiedatum: 31/03/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.