Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Van Gogh en de olijfgaarden

Van Gogh beschouwde de serie olijfgaarden als zijn meest bijzondere en belangrijke werk. Voor het eerst zijn de schilderijen die Vincent van Gogh van olijfgaarden maakte bij elkaar te zien, dankzij unieke bruiklenen uit musea in Europa en de Verenigde Staten. Je kunt ze bekijken vanaf aankomende vrijdag 11 maart in de tijdelijke tentoonstelling Van Gogh en de olijfgaarden.

Voor het eerst weer samen te zien: de vijftien schilderijen die Vincent van Gogh maakte van olijfgaarden. Wat vond hij zo bijzonder aan olijfbomen? En waarom schilderde hij er zoveel?

Vincent van Gogh, Olijfbomen, juni 1889, Olieverf op doek, 73,2 × 92,2 cm, The Nelson-Atkins Museum of Art, Kansas City, Missouri. William Rockhill Nelson Trust.

Troost in de natuur

Vincent was 36 toen hij zich in Zuid-Frankrijk stortte op het schilderen van olijfgaarden. Rondom de instelling waar hij een jaar verbleef vanwege psychische klachten, zag hij veel olijfbomen. De grillige vormen van de bomen weerspiegelden Vincents artistieke en mentale zoektocht.

Van Gogh maakte een mentaal zware tijd door in de instelling. Buiten in de natuur vond hij troost en kracht. Dat gevoel wilde hij uitdrukken in zijn olijfgaardschilderijen.

Vincent van Gogh, Olijvenpluksters, november 1889, Olieverf op doek, 73,5 × 92,5 cm, Basil & Elise Goulandris Foundation, Athene.

Experimenteren en variëren

Van Gogh maakte vijftien schilderijen van olijfgaarden, waarin hij steeds experimenteerde en varieerde. Gefascineerd door de grillige vormen van de olijfbomen en hun steeds veranderende kleuren, schilderde hij ze keer op keer. Hij schilderde op verschillende momenten van de dag en gebruikte kleuren geïnspireerd op het seizoen. Vincent vond zelf dat de schilderijen van olijfgaarden behoorden tot het beste dat hij in Zuid-Frankrijk had gemaakt.

Vincent van Gogh, Olijfgaard, juli 1889, Olieverf op doek, 72,6 × 92,1 cm, Kröller-Müller Museum, Otterlo.

Bezoek de tentoonstelling

In deze tentoonstelling zijn Van Goghs schilderijen van olijfboomgaarden voor het eerst weer samen te bewonderen, dankzij unieke bruiklenen uit musea in Europa en de Verenigde Staten. De tentoonstelling is van 11 maart tot 12 juni 2022 te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Bij de tentoonstelling worden ook verschillende activiteiten georganiseerd, zoals een multimediatour, rondleidingen en schilderworkshops. Bekijk alle activiteiten op de website van het Van Gogh Museum.

Bron: Van Gogh Museum

Publicatiedatum: 12/03/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.