Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Unieke prentbriefkaarten online

Vanaf 1900 verschenen er prentbriefkaarten van De Rijp en Graft. En vanaf die tijd werden prentbriefkaarten ook op grote schaal verzameld. Bijzondere exemplaren zijn nu te zien in de beeldbank van het Regionaal Archief Alkmaar.

Jan Kaptein is in 1956 begonnen met het verzamelen van prentbriefkaarten. Hij heeft ze geordend naar uitgever, serie bij serie. Er zijn inmiddels ruim honderd series bekend. Samen met Leo den Engelse beschreef hij die 750 kaarten, waarna ze op de beeldbank van het Regionaal Archief Alkmaar zijn gezet. Deze unieke prentbriefkaarten staan vanaf heden online.

De Dorpsstraat van Graft rond 1927. In het winkeltje rechts verkocht men onder meer Gruno’s tabak en Sunlight zeep. Collectie Regionaal Archief Alkmaar.

De prentbriefkaarten geven een prachtig beeld van het veranderend dorpsgezicht. In het begin stille straten, zonnerakken en telefoonpalen. Armoede overheerst. Later verdwijnen zonwering en uithangborden om ruimte te maken voor het gemotoriseerde verkeer. Houten pakhuizen maken plaats voor stenen gebouwen. Er komt ook wel eens wat nieuws bij zoals een gasfabriek, een postkantoor of een rijtje woningen.

De Rijp vanaf de Beemsterbrug omstreeks 1900. Rechts uitspanning De Eendracht. Vooraan rechts staat een mallejan, gebruikt voor het vervoer van zware balken en boomstammen. Collectie Regionaal Archief Alkmaar.

Tot aan de komst van de kleurendruk rond 1970 zijn er ruim 750 verschenen. Vanwege het geldend auteursrecht zijn via het internet alleen de tot 1948 uitgegeven kaarten te bekijken. Om verzamelaars een plezier te doen, zullen ook de adreskanten van de kaarten nog in de beeldbank worden opgenomen; zij kunnen daarmee hun eigen kaarten identificeren.

Bron: Museum In ’t Houten Huis

Publicatiedatum: 19/06/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.