Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Heemschut vraagt minister hotel Spaander te beschermen

Hotel Spaander in Volendam werd onlangs failliet verklaard. Ook al wordt er gesproken over een doorstart, het is nog onduidelijk hoe die eruit gaat zien. 

“Hotel Spaander herbergt een unieke collectie kunst van Nederlands bekendste vissersdorp aan de voormalige Zuiderzee. Het is ongelooflijk dat gebouw en collectie nog steeds niet beschermd zijn”, zo stelt Heemschutdirecteur Karel Loeff. “Dit hotel is uniek door zijn ensemble, bestaande uit de historische gelagkamer en aangrenzende vertrekken, in combinatie met de collectie kunstwerken die sinds de opening in de 19de eeuw zijn vervaardigd door kunstenaars die in het hotel logeerden.”

Omdat het interieur niet is beschermd kan het door iedereen in losse onderdelen worden verkocht. Heemschut heeft daarom vrijdag minister Van Engelshoven gevraagd van haar bevoegdheid gebruik te maken door het geheel te beschermen via de Erfgoedwet.

“Aanwijzing als rijksmonument, verzameling en ensemble maakt dat de erfgoedwaarden van dit historische hotel geborgd zijn. Door het faillissement is dat nu uiterst urgent”, zo besluit Loeff.

De minister heeft nog niet gereageerd op het verzoek.

Het interieur van hotel Spaander te Volendam.

Bron: Bond Heemschut.

Publicatiedatum: 18/06/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.