Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Unieke 17e-eeuwse poederdoos bij Museum Kaap Skil

Een poederdoos was voor welgestelde dames uit de 17e eeuw een essentieel onderdeel van hun toilettafel. De doos die gevonden is in het Palmhoutwrak is gemaakt van verguld messing en is aan beide zijden prachtig versierd met mythologische afbeeldingen. De voorstellingen zijn met vakmanschap gedreven in het metaal. De afbeeldingen verwijzen vrij expliciet naar verleiding. Dit maakt het een heel persoonlijk, intiem object, dat mogelijk een luxe geschenk is geweest. Vanaf 18 juni is dit unieke object tijdelijk te zien bij Museum Kaap Skil

Opnieuw is een unieke vondst uit het Palmhoutwrak te zien bij Museum Kaap Skil. Tussen alle puissant rijke, opgedoken objecten troffen de onderzoekers een heel bijzondere poederdoos aan. Gemaakt van verguld messing, met gedetailleerde afbeeldingen die verwijzen naar mythologische verhalen. De exclusieve, luxe poederdoos is vanaf 18 juni tot 30 september te bewonderen in het museum.

Bovenzijde van de poederdoos. Foto: Museum Kaap Skil

Afbeeldingen

Op de poederdoos zijn aan de ene kant een dame en een zwaan te zien. Deze voorstelling verwijst naar een Grieks-mythologisch verhaal: Leda en de Zwaan. Oppergod Zeus veranderde zichzelf in een zwaan om Leda, een getrouwde vrouw, te verleiden. De andere zijde is versierd met een afbeelding die verwijst naar de Romeinse mythologie. Hierop staan Venus en Cupido afgebeeld. De afbeeldingen zijn met groot vakmanschap in het metaal gedreven.

Detail van de poederdoos. Foto: Museum Kaap Skil.

Gebruiksvoorwerp

Een poederdoos was in de zeventiende eeuw een essentieel onderdeel van de toilettafel van een dame. Omdat deze poederdoos aan beide zijden versierd was, was hij mogelijk bedoeld om aan een ketting te dragen. De afbeeldingen op de poederdoos, die vrij expliciet verwijzen naar verleiding en seks, maken het tot een heel persoonlijk, intiem object. Mogelijk is het een luxe geschenk geweest.

Het Palmhoutwrak

De poederdoos is een van de vele honderden bijzondere voorwerpen die de Texelse duikers in 2014 uit het Palmhoutwrak boven water hebben gehaald. Onderzoekers hebben jaren werk om alle objecten te onderzoeken en te conserveren. Museum Kaap Skil verwacht een aantal topvondsten uit deze collectie vanaf de zomer van 2022 in een permanente opstelling tentoon te kunnen stellen.

Bron: Museum Kaap Skil

Publicatiedatum: 18/06/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.