Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Ontsnapping naar Bath: een Joodse Alkmaarder op de vlucht

Recent is bij uitgeverij Noordboek een nieuw boek van Aletta Stevens verschenen: 'Ontsnapping naar Bath – De gedenkwaardige reis van een Joodse vluchteling'.

In de vroege uren van 15 mei 1940 sprong de Joodse Alkmaarder Eli Prins letterlijk op de allerlaatste boot die vanuit IJmuiden naar Engeland vertrok. Na een avontuurlijke tocht met interessante reisgenoten kwam hij terecht in Bath, waar hij zich aansloot bij de Luchtbeschermingsdienst en twee zware Duitse bombardementen meemaakte.

Hij werkte ook voor de Nederlandse regering in ballingschap in Londen en ontmoette koningin Wilhelmina. Na de oorlog trouwde hij met een Engelse en bleef hij in Bath wonen. In 1945 gaf hij in zijn nieuwe woonplaats de aanzet tot een grote inzamelingsactie voor zijn door de Hongerwinter geteisterde geboortestad.

Hieruit kwam een officiële vriendschapsband tussen Alkmaar en Bath voort, vermoedelijk de eerste ter wereld, die nog altijd bestaat.

Aletta Stevens, ‘Ontsnapping naar Bath – De gedenkwaardige reis van een Joodse vluchteling’. Via uitgeverij Noordboek.

Over de auteur

Aletta Stevens groeide op in Rotterdam en woont in Engeland. Ze werkt als vertaler en schrijver, en is lid van de stedenbandvereniging Bath-Alkmaar. Eerder verscheen van haar hand Het tweede schot – een familieverhaal uit bezet Friesland.

Ontsnapping naar Bath is vanuit het Engels vertaald door Scandinavist en ervaren boekvertaler Geri de Boer. Zij voelt zich al bijna veertig jaar Alkmaarse en ging op talrijke uitwisselingsbezoeken naar Bath.

Ontsnapping naar Bath is verkrijgbaar bij de boekhandel en via  www.noordboek.nl voor een bedrag van € 22,50.

Bron: Uitgeverij Noordboek

Publicatiedatum: 17/06/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.