Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Uitkijkpunt Tafelberg opgeknapt

Het hoogste punt van het Gooi lag er de laatste jaren verwaarloosd bij. Maar de ruim 39 meter hoge Tafelberg heeft onlangs een welverdiende opknapbeurt gehad. Nu kunnen de vele bezoekers van het Goois Natuurreservaat weer genieten van het uitzicht over de heide.

De Tafelberg, of ‘Kooltjesberg’, is al eeuwenlang een trekpleister voor dagjesmensen in het Gooi. De top biedt een weids uitzicht over de heide en de kerktorens van de omliggende dorpen. Ook zou het in vroeger tijden een baken zijn geweest voor schepen op de Zuiderzee. Huizer vissersvrouwen ontstaken een vuur op de berg, zodat hun echtgenoten op zee de weg terug naar huis konden vinden. De gemeentegrens van Huizen en Blaricum loopt sinds 1815 precies over het midden van de berg.

In de loop van de eeuwen hebben er al minstens vier stenen oriëntatietafels bovenop de Tafelberg gestaan, waarmee wandelaars zich konden oriënteren op het panorama dat voor hen lag. Later werd er een uitkijktoren toegevoegd, die in 1934 nog eens vernieuwd werd. De attractie was zo populair dat er zelfs een herberg naast de Tafelberg lag. Tegenwoordig is dit restaurant De Tafelberg. Er komen nog steeds veel dagjesmensen op af. Wandelaars, maar vooral ook gezinnen met kinderen, die de nabijgelegen schaapskooi van het Goois Natuurreservaat (GNR) bezoeken.

Panorama vanaf de Tafelberg kijkend naar Huizen in het noorden, met rechts op de voorgrond de ronde stenen ori‰ëntatietafel, waaromheen wandelaars met verrekijker en een tekenaar, ca. 1780-1820. Collectie Provinciale Atlas, Noord-Hollands Archief.

Meer dan onkruid wieden

Maar de afgelopen jaren lag de Tafelberg er nogal haveloos bij. De berg was in verval, de hellingen overwoekerd met Japanse duizendknoop. Gelukkig had het Goois Natuurreservaat oog voor de bijzondere historische en recreatieve waarde van deze plek en besloot de Tafelberg in ere te herstellen. Woekerplanten werden gewied en hellingen hersteld. De Tafelberg kreeg een nieuwe stalen trap, die precies op de gemeentegrens van Huizen en Blaricum werd geplaatst. Over het midden van de 47 treden lopen doppen, die de grens aangeven.

Op de top van de berg is een nieuwe stenen oriënteertafel geplaatst, waarop bezoekers kunnen klimmen en zitten. Erin zijn wijzers aangebracht, die aangeven waar de andere bergen van het Gooi liggen, zoals de Sijsjesberg. En natuurlijk worden de plaatsnamen van de omliggende dorpen getoond. Op het hoogste punt bevindt zich een 1000 kilo zwaar stuk natuursteen, die de hoogte van 39,2 meter boven NAP aangeeft. Op deze topsteen zijn ook de windstreken te zien.

Een bezoekje waard

Op 14 februari is het nieuwe uitzichtpunt op de Tafelberg officieel geopend door GNR-directeur Karin Kos en de wethouders Verbeek van de gemeente Huizen en Knoop van de gemeente Blaricum. Wandelaars kunnen hier weer even uitrusten na hun wandeling en genieten van het weidse uitzicht over de heide, net als vroeger.

Een mooi startpunt voor een wandeling in de buurt van de Tafelberg is de schaapskooi op de Blaricummerheide of restaurant De Tafelberg in Blaricum. Kijk voor meer informatie over natuur en recreatie in het gebied op de website van het Goois Natuurreservaat.

Tekst: Sarah Remmerts de Vries

Bronnen:

Publicatiedatum: 26/02/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.