De Zanderij van Castricum is langzaam aan het verdwijnen. In het gebied tussen het treinstation en het bos staan nu nog kleurrijke bloembollen. Een deel van dit gebied zal prijsgegeven worden aan de bouw van huizen. Een ander deel verandert in een natuurgebied. Hier wordt de komende jaren een landschap gecreëerd dat geleidelijk overgaat in de achterliggende duinen.
De Castricumse Zanderij dankt zijn naam aan de zandafgraving die er vroeger plaatsvond, een lucratieve bron van werkgelegenheid. Voor het vervoeren van zand werd vanaf circa 1860 gebruikgemaakt van smalspoor met lorries. Maar ook in de nabijgelegen tuinderijen gebruikte men dit vervoersmiddel, onder meer om bloembollen te verplaatsen. De tuinders hadden destijds nog geen vrachtauto’s tot hun beschikking.
‘Uniek mechanisch erfgoed’
Zo’n historische tuinderslorrie keert vanaf 3 april terug naar de Zanderij. Niet om zand of bollen te vervoeren, maar als pronkstuk van het lokale Strandvondstenmuseum van tuinderszoon Menno Twisk. ‘Uniek mechanisch erfgoed’, zo omschrijft Twisk de aanwinst. In het museum wordt aandacht geschonken aan strandjutten en andere thema’s die typerend zijn voor de duinstreek.
Het museum werkt regelmatig samen met verschillende onderwijsinstellingen op het gebied van streekhistorie en erfgoed. Bij de restauratie van de tuinderslorrie en de aanleg van het smalspoor rondom het museum zijn mbo-leerlingen van de afdeling techniek van het Kennemer College betrokken geweest.
Bezoek de tuinderslorrie
Het hele proces is op film vastgelegd. Tijdens de presentatie op 3 april zal gedeputeerde Jack van der Hoek van de provincie Noord-Holland een eerste exemplaar van de film in ontvangst nemen.
Aansluitend zal de lorrie een demonstratierit over het museumterrein maken. Vanaf zondag 5 april is de gerestaureerde tuinderslorrie ook voor bezoekers te zien. Bezoekers wordt aangeraden voor een bezoek aan het museum eerst de agenda te raadplegen of te bellen.
De agenda, evenals aanvullende informatie over openingstijden en toegangsprijzen, is te vinden op de website van het Strandvondstenmuseum.
Tekst: Sarah Remmerts de Vries
Bronnen:
- Noordhollands Dagblad, 18 februari 2020.
- Strandvondstenmuseum.
- PWN, Vleugje Oer-IJ keert terug in de Zanderij.
Publicatiedatum: 19/02/2020
Vul deze informatie aan of geef een reactie.