Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

TIERGARTEN: beestachtige kunstmanifestatie in Alkmaar

Tussen mens en dier wordt altijd een scherpe grens getrokken. De mens als superieur wezen, ver verheven boven het dier, onderscheidt zich door taal, moraal, zelfbewustzijn, een vrije wil… Maar klopt dat beeld wel? Al een tijd wordt er aan dit onderscheid MENS/DIER gerommeld. Dieren blijken ook gewoon te communiceren, te rouwen, zichzelf te herkennen in de spiegel én werktuigen te maken om hun leven te vergemakkelijken. De recente zoönose die de hele wereld al ruim een jaar in zijn greep houdt, heeft de MENS/DIER discussie alleen maar verder doen oplaaien.

TIERGARTEN

Daarom organiseert Kunstuitleen Alkmaar van zondag 27 juni tot en met zondag 12 september de tentoonstelling TIERGARTEN op het Bolwerk (de parkstrook tussen de Molen van Piet en het Zevenhuizen en Bergerbrug) in Alkmaar. De tentoonstelling is openbaar en dus 24/7 vrij te bezoeken!

De Kunstuitleen Alkmaar kiest met TIERGARTEN voor een actueel en maatschappelijk relevant thema: de verhouding tussen mens en dier. Elf kunstwerken die 11 weken lang in Alkmaar te zien zijn, dagen bezoekers van het park uit om over die verhouding na te denken en vanuit een ander oogpunt te bekijken. De kunstenaars die deelnemen aan TIERGARTEN treden daarbij op als visionairs en brengen hoop en vrees.

Ana Oosting, Tomopteris Magna. Via TIERGARTEN.

Bij de beesten af

Hoe voelt het om gekooid te zijn? Wij sluiten dieren op, maar wat doet dat met het dier? Met Mad Queen laat Bram Ellens ons een robot zien die zich als gevangen dier beweegt. Dat geeft kortsluiting in je hoofd, want je ziet een apparaat, maar je ervaart een levend wezen. En dat is angstaanjagend.

Hoe ga je bewegen als je getergd wordt? We onderwerpen dieren aan allerlei experimenten en sluiten ze op. Ana Oosting laat met haar kinetische werk, dat tussen de bomen van het Bolwerk door de wind bewogen wordt, zien hoe een gekweld dier beweegt en vraagt de toeschouwers het gekwelde dier echt te ZIEN.

En hoe is het om gejaagd te worden? Vrolijk fluitend trekt de mens eropuit om dieren te doden, maar hoe voelt het als wij ineens de bejaagden zijn? Primal Order, de enorme roofvogel van Erik Matthijsen, zal boven het Bolwerk hangen om bezoekers te laten ervaren wat het is als groot gevaar dreigt.

En het werk van Leonard van Munster laat een vos zien die de handdoek in de ring gooit. Zijn leefgebied wordt steeds kleiner en hij weet zich geen raad meer. Het dier geeft zich over, drijvend op een boomstam en zwaaiend met een witte zak. Dat geeft te denken.

Dit zijn vier van de in totaal elf werken die te zien zijn tijdens TIERGARTEN.

Curator TIERGARTEN: Jaap Velserboer

Samensteller van de tentoonstelling is Jaap Velserboer (1953). Velserboer is kunstenaar en curator en ziet het als zijn taak om de rol die hedendaagse beeldende kunst speelt in de huidige samenleving te onderzoeken. In aanvulling op het museaal aanbod zoekt hij voor zijn tentoonstellingen bij uitstek openbare locaties waar mensen samenkomen om bijvoorbeeld te recreëren. Het Bolwerk in Alkmaar blijkt daarvoor een ideale plek te zijn. Velserboer organiseerde voor Kunstuitleen Alkmaar op deze zelfde plek de buitententoonstellingen VAART in 2015 en BEDE-VAART in 2018.

Bron: TIERGARTEN

Publicatiedatum: 26/06/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.