Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Thuismuseum: alles voor een creatieve kerstvakantie!

Wist je dat je het Zaans Museum ook online kunt bezoeken? In het Thuismuseum vind je gezellige workshops, zodat je thuis lekker kunt gaan knutselen. In de nieuwste aflevering leer je hoe je papier kunt maken. Verder kun je bijvoorbeeld een rariteitenkabinet inrichten, stof kleuren, zelf weven en nog veel meer!

Papier maken

Ben je ook zo gek op tekenen of schrijven? Dan maak je regelmatig gebruik van mooie vellen papier. Maar waar komt papier eigenlijk vandaan? Veel papier wordt van hele kleine stukjes hout gemaakt. Door de stukjes in water te weken ontstaat er pulp. Deze pulp wordt vaak gebleekt om mooi wit te worden. Hier scheppen ze velletjes papier van. Zodra de vellen droog zijn, is het klaar voor gebruik! Lees meer.

Rariteitenkabinet

Ben jij gek op verzamelen? Dat was Tsaar Peter de Grote uit Rusland ook. Vanuit één van de oudste Zaanse huisjes, het Czaar Peterhuisje, maken we samen een prachtig kabinetje om jouw favoriete spulletjes in te presenteren. Je maakt als het ware je eigen tentoonstelling! Lees meer.

Kleurstof maken

Het Zaans museum heeft een grote textielcollectie met de mooiste stoffen. Aan het materiaal en aan de kleur van de collectiestukken kun je zien of het van een rijke vrouw is geweest of juist van een arme arbeider. Zo waren donkere stoffen met weinig verschillende kleuren goedkoper en praktischer dan de felgekleurde en lichte stoffen met mooie patronen en veel verschillende kleuren. In deze video leer je stof verven met restjes groente en fruit. Lees meer.

Thuisweven

In het Wevershuis werd meer dan 200 jaar geleden al thuisgewerkt: twee families weefden hier op heel stevig zeil- en molendoek. In deze video gaan we net als vroeger thuisweven; niet op een groot weefgetouw en ook geen zeildoek, maar een weefwerkje voor aan de muur. Lees meer.

Meer workshops doen? Bezoek het Thuismuseum.

Koek en zopie op de Schans

Wat kan je verder doen als alles gesloten is? De buitenlucht in! De Zaanse Schans is een geliefde locatie voor een winterse wandeling.

Trek in een goede kop koffie, thee of chocolademelk om weer op te warmen? Op de vlonder van het Zaans Museum kun je dagelijks van 11:00 tot 15:30 terecht. (met uitzondering van 1 januari) Ze verkopen ook een leuke goodiebag voor kinderen, waarmee ze zelf een winterhuisje kunnen bouwen!

Bron: Zaans Museum

Publicatiedatum: 25/12/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.