Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

The Bluest Monday

Van 13 t/m 21 januari staan De Hallen in Amsterdam in het teken van mentale gezondheid. Met hulp van kunst, fashion en meer zoeken we verlichting en goede gesprekken, want kunst inspireert en praten helpt. Met een programma met gratis tentoonstellingen, filmvertoningen en workshops worden taboes rondom psychische kwetsbaarheid doorbroken door het gesprek te voeren met deelnemers en publiek. Dit jaar richt The Bluest Monday zich vooral op jongeren.

85% van de jongeren heeft last van mentale klachten.

Uit recent onderzoek van 3Vraagt, 3FM Human en Mind blijkt dat 85 procent [!] van de jongeren last heeft van mentale klachten. Jongeren ervaren prestatiedruk (76 procent), onzekerheid (56 procent) of stress (54 procent), depressieve gevoelens (40 procent) en faalangst (30 procent). Volgens 71 procent van deze groep wordt de druk voornamelijk veroorzaakt door de maatschappij, sociale media [58 procent], en scholen [41 procent]. Een kwart jongeren gebruikt drank en softdrugs voor mentale klachten: “Met alcohol houd ik mezelf op de been”.

Kunst raakt

De derde maandag van het jaar is het Blue Monday – de dag waarop we volgens de Britse psycholoog Chris Arnell het depressiefst zijn. The Bluest Monday wil met kunst het taboe rondom mentale gezondheid doorbreken en mensen aanmoedigen om juist wél het gesprek aan te gaan over hun mentale gezondheid. Kunst raakt je in het hoofd en in het hart. Het ontwaakt de fantasie en geeft nieuwe energie. Juist daarom kan het helend werken.

Priscilla Koopman Muurschildering Healing Together HR.

Veelzijdig programma met kunst, fashion & more

The Bluest Monday grijpt deze periode aan om met programmapartners Beeldend Gesproken, de OBA, House of Denim, De Filmhallen en Studio de Hallen een veelzijdig programma neer te zetten in De Hallen en omgeving. Het programma bevat o.a. een grote muurschildering van Priscilla Koopman, installaties van Sarah Jonker en Booi Kluiving en de tentoonstelling Fashion Against Depression van studenten van House of Denim. Ook zijn er spoken word kunstenaars, gedichten en optredens van Jesse Laport en Luan Buleshkaj. Het volledige programma is te vinden op de website van The Bluest Monday

Let op: (bijna) alle programmaonderdelen zijn gratis, maar soms is een reservering nodig.

Praktische informatie

The Bluest Monday – Kunst, fashion & more voor je mentale gezondheid is van zaterdag 13 januari t/m zondag 21 januari 2024 te bezoeken in de hoofdlocatie: De Hallen, Hannie Dankbaarpassage 23, Amsterdam. Kijk voor meer informatie op de website www.thebluestmonday.nl.

Op zaterdag 13 januari 16.00 -17.00 uur opent Wethouder Touria Meliani [Kunst en cultuur, evenementen, inclusie en anti-discriminatiebeleid] The Bluest Monday in de Hallen. Met een performance van Fashion Against Depression van House of Denim en een optreden van dichter Jesse Laport. 

Bron:The Bluest Monday

Publicatiedatum: 03/01/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.