Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Teylers rolt door de crisis

Eenrichtingsverkeer, handgel en mondkapjes, niemand had kunnen voorzien dat dit in 2020 de standaard zou worden voor een bezoekje aan Teylers Museum in Haarlem.

De tentoonstellingen konden wel doorgaan, en werden soms verlengd, zoals de familietentoonstelling Dinomakers, maar er werden natuurlijk minder kaartjes verkocht. Bij elkaar opgeteld is het museum in 2020 111 dagen dicht geweest. En als de deuren wèl open waren, konden er minder bezoekers naar binnen, te weten 70.468. Dat is iets meer dan de helft van het aantal bezoekers dat het Haarlemse museum in 2019 trok. Dankzij ruimhartige subsidies van het ministerie van OCW bleven de inkomsten dit jaar op peil. Er hoefden geen museummedewerkers worden ontslagen.

John Constable (1776-1837), naar Jacob van Ruisdael, Landschap met windmolens bij Haarlem, 1831. Collectie Dulwich Picture Gallery, Londen

Online is Teylers altijd open gebleven. Er werden online rondleidingen door de zalen gegeven. Na afloop werden de registraties van die rondleidingen op You Tube gezet. Zo is het nog steeds mogelijk een online rondleiding te maken langs het werk van landschapsschilder John Constable. Zijn overzichtstentoonstelling, met veel internationale bruiklenen,  werd een succes. De ‘tijdsloten’ waren continue volgeboekt.

Teylers Museum hoopt 20 januari 2021 weer open te gaan. De expositie over John Constable is dan nog tot en met 28 februari te zien. Daarna nemen vogels het museum over en zijn er afbeeldingen te zien van het duurste gedrukte boek The Birds of America van John James Audubon.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 30/12/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.