Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Teylers koopt dino-aquarellen

De expositie Dinomakers, die momenteel in het Teylers Museum in Haarlem is te zien, opent met twee imposante aquarellen van prehistorische dieren, die het museum met steun van de BankGiro Loterij en het vriendenfonds van het museum heeft kunnen aankopen. De aquarellen van 2 bij 1.40 meter dateren uit 1856 en behoren tot de vroegste artistieke verbeeldingen van prehistorisch leven.

Teylersdirecteur Marjan Scharloo werd er een beetje ‘hebberig’ van toen ze de twee kunstwerken door een Amerikaanse antiquair kreeg aangeboden, “want we willen niet alleen de botten laten zien, maar ook de interpretatie die kunstenaars daaraan hebben gegeven.”

Megatherium cuvier, ca. 1856, toegeschreven aan Ignaz Johan Berger. Collectie Teylers Museum.

Aartshertog Frans Victor liet de twee aquarellen speciaal maken voor zijn mineralogisch museum in het Duitse kasteel Schaumburg. Het zijn weliswaar skeletten, maar de dieren zijn zó in een landschap afgebeeld alsof ze zó kunnen weg lopen. Of zoals hoofdconservator Trienke van der Spek het verwoordt: “Dit zijn niet alleen maar botten, maar hier komt een dier uit een ver verleden tot leven.”

Ichtyosaurus, ca. 1856, toegeschreven aan Ignaz Johan Berger. Collectie Teylers Museum.

Op het ene aquarel is een zogenaamde grondluiaard afgebeeld, die zo groot moet zijn geweest als een olifant, op het andere zien we een zwemmend reptiel uit de dinotijd. Beide werken krijgen na deze tentoonstelling een vaste plek in de Fossielenzaal van het Teylers.

Tekst: Arnoud van Soest

Benieuwd geworden naar de rest van de tentoonstelling Dinomakers? Lees hier onze bespreking van deze boeiende tentoonstelling.

Publicatiedatum: 03/02/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.