Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Tentoonstelling Slavernij: Ontdek de online verhalen

In de aankomende tentoonstelling Slavernij vertelt het Rijksmuseum 10 waargebeurde verhalen. Stories over slavernij. Niet als abstract begrip, maar in de vorm van persoonlijke en waargebeurde verhalen. Verhalen uit zowel Brazilië, Suriname en het Caribisch gebied, als uit Zuid-Afrika en Azië. Verhalen over mensen die tot slaaf waren gemaakt en slavenhouders, over mensen die profiteerden van het systeem of het bevochten. Ze maken onlosmakelijk deel uit van onze geschiedenis.

Oopjen

De komende weken verschijnen de verhalen één voor één op de website van het Rijksmuseum. De eerste aflevering gaat over Oopjen Coppit. Slavernij gaat niet alleen maar over de mensen die tot slaaf gemaakt werden of over de slavenhouders, maar ook over personen die op allerlei manieren profiteerden van het systeem, al dan niet bewust. Oopjen was zo iemand. Luister naar haar verhaal dat wordt verteld door de directeur van het Rijksmuseum Taco Dibbits.

Oopjen Coppit, Rembrandt van Rijn, 1634, Amsterdam. Collectie Rijksmuseum, objectnummer: SK-C-1768.

Wally

De tweede aflevering wordt verteld vanuit Wally, die als slaaf op een plantage werkte. Dag in, dag uit voerde Wally samen met 155 andere tot slaaf gemaakte mannen, vrouwen en kinderen zware arbeid uit. Hij kwam in opstand en liep weg van de plantage, met verschrikkelijke gevolgen. Luister naar zijn verhaal, verteld door oud-wereldkampioen kickboksen Remy Bonjasky.

Houd de website van het Rijksmuseum in de gaten voor de volgende verhalen!

Bron: Rijksmuseum

Publicatiedatum: 23/04/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.