Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Tante Truus is hier!

Dit jaar vertelt de Historische Vereniging Alkmaar het verhaal van verzetsheldin Truus Wijsmuller-Meijer. Binnenkort wordt een standbeeld voor de in Alkmaar geboren en getogen Truus onthuld op de Gewelfde Stenenbrug. Ook komen er een pop-up verzetsmuseum en een speciale bevrijdingskrant.

De afgelopen twee jaar heeft de Historische Vereniging Alkmaar (HVA) in samenwerking met de gemeente Alkmaar de gehele begeleiding van dit project op haar genomen: het betreft de werving van geld en ontwikkeling & realisatie van dit ruim twee meter hoge eerbetoon aan de vrouw die 10.000 Joodse kinderen redde. Een enorme klus! Het beeld voor Truus Wijsmuller-Meijer, dat mede tot stand is gekomen door donaties van ca. 300 (veelal) Alkmaarse burgers, is inmiddels veilig in Alkmaar aangekomen en klaar om geplaatst te worden.

Het bronzen kunstwerk verbeeldt Tante Truus met 28 kinderen en is ontworpen door kunstenaressen Annet Terberg-Pompe en Lea Wijnhoven. De plaatsing stond gepland voor 21 april, maar is vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus uitgesteld. Het beeld zal op een nader te bepalen datum geplaatst worden op de Gewelfde Stenen Brug. Deze plek, in het epicentrum van de historische stad, is voor zo’n betekenisvol en monumentaal beeld natuurlijk een droomplek.

Beide kunstenaars, Annet Terberg-Pompe (links) en Lea Wijnhoven, met het beeld van Tante Truus bij de bronsgieter. Via Historische Vereniging Alkmaar.

Maar de campagne betreft niet alleen het beeld. De HVA heeft zich gerealiseerd dat de boodschap van Tante Truus een blijvende is en aan actualiteit niet bepaald heeft ingeboet. Daarom ontwikkelt de HVA in het jaar van 75 Jaar Bevrijding ook de huis-aan-huis krant ‘De Vrije Alkmaarder’ en het Pop-up verzetsmuseum ‘Tante Truus is hier!’ Kortom: het is een drukte van belang in Alkmaar!

Persoonsbewijs van Truus Wijsmuller-Meijer. Via Historische Vereniging Alkmaar.

Binnenkort zal de openingsdatum voor het tijdelijke museum, een zogeheten ‘pop-up verzetsmuseum’, bekendgemaakt worden. Hier vindt u het bijzondere verhaal van Truus Wijsmuller-Meijer in tekst en beeld. Ook biedt dit pop-up museum ruimte aan een podium waar regelmatig tentoonstellingen, lezingen en (kleine) concerten plaats kunnen vinden, en zélfs een pop-up boekenwinkel met aan de Tweede Wereldoorlog gerelateerde uitgaven. U vindt het museum aan de Laat 131 in Alkmaar (naast Sissy Boy). Het zal van dinsdag tot en met zondag, van 11.00 uur tot 17.00 uur, te bezoeken zijn. De entree is gratis.

Via Historische Vereniging Alkmaar.

Voor bemensing van het pop-up museum worden, met behulp van de Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar (VCRA), nog vrijwilligers gezocht om gastheer/gastvrouw te zijn gedurende enkele maanden. Interesse? U kunt zich hier aanmelden.

Meer informatie over het project is te vinden op de website ‘Tante Truus is hier!’ Houd de website in de gaten voor het laatste nieuws rondom de plaatsing van het standbeeld en de opening van het pop-up verzetsmuseum.

Bron: Historische Vereniging Alkmaar

Publicatiedatum: 21/03/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.