Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Steun voor behoud huisje van Aafje van de Bibber

Erfgoedvereniging Heemschut draagt 9.000 euro bij aan behoud van het huisje van Aafje van de Bibber in Volendam. Het geld is bestemd voor de aankoop van de schipperswoning uit begin 20e eeuw door de gelijknamige stichting. Met de aankoop blijft het unieke interieur van het huisje behouden en toegankelijk.

Een en ander doet volgens Heemschut recht aan de laatste wens van de erflaatster. De geldelijke bijdrage werd tijdens de Algemene Vergadering van Leden in Dordrecht uitgereikt door voorzitter Henk Hellegers van de erfgoedvereniging. José Zuidhof en Peter Veerman, bestuursleden van de stichting Aafje van de Bibber, namen de cheque in ontvangst.

Het interieur van het huisje van Aafje van de Bibber in Volendam is uniek. Foto: Jan Tuijp.

In oorspronkelijke staat

Het huisje Aafje van de Bibber is het oudste Volendammer huisje dat nog in oorspronkelijke staat verkeert. Het werd in 1912 voor 900 gulden gekocht door het echtpaar Schilder, dat later de bijnaam Bibber kreeg. Samen kregen de Schilders 11 kinderen, onder wie Aafie.

Na de dood van het echtpaar bewoonde Aafje met haar zus Hille het pand zoals haar ouders het hadden ingericht. Het gladhouten interieur, de bedstee en de groene keuken bleven bewaard. Het huisje heeft als enige Volendammer huisje geen badkamer. Wel is in de loop van de jaren een wc toegevoegd, onder de trap.

In januari 2023 overleed Aafje op 98-jarige leeftijd. Zij stond bekend als een gastvrij iemand bij wie de deur altijd open stond. In haar laatste wilsbeschikking heeft ze als nadrukkelijke wens aangegeven dat haar huisje, vooral het interieur, behouden blijft voor de Volendammer cultuur.

Kuijper van Harpen-fonds

De bijdrage van Heemschut is afkomstig uit het Kuijper van Harpen-fonds, ondergebracht bij Ars Donandi. De bestemming van dit fonds is voor restauratie en behoud van (gemeentelijke) monumenten. Vorig jaar is eenzelfde bedrag bestemd voor herstel van drie monumentale kunstwerken.

Lees hier meer over het huisje van Aafje en over hoe je zelf kunt doneren

Bron: Monumentaal

Publicatiedatum: 08/07/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.