Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Stadsherstel koopt theater

Stadsherstel heeft het Betty Asfalt Complex aan de Amsterdamse Nieuwezijds Voorburgwal aangekocht. Het Rijksmonument herbergt een klein theater met 120 plaatsen, waar onder andere Margreet Dolman haar gasten ontvangt.

In de achttiende eeuw was het nog een burgemeesterswoning. Het was Hendrick Bicker die rond 1725 de opdracht gaf om het pand te bouwen. Bicker zal zich vast niet hebben verveeld, want hij was zowel burgemeester van Amsterdam als ambachtsheer van Amstelveen en Nieuwer-Amstel. Daarnaast was fiscaal bij de Admiraliteit van Amsterdam.

Rijk stucwerk. Via Stadsherstel.

De gevel, de stoep, de deur en ook de bijzonder rijke stucwerkgang zijn allemaal vormgegeven in de Lodewijk XIV-stijl. Het pand, dat oorspronkelijk uit twee huizen bestond, bleef tot 1835 eigendom van familie Bicker.

Tussen 1910 en 1957 was hier de Prinsesschool gevestigd, waar choreograaf Hans van Maanden nog les kreeg. In 1963 liet cabaretier Sieto Hoving het schoolgebouw door architect P.C. Haan verbouwen tot theater Tingel Tangel.

Theaterzaal Betty Asfalt Complex. Via Stadsherstel.

Paul Haenen (Margreet Dolman/Dominee Gremdaat) en zijn levenspartner Dammie van Geest kochten het theater in 1989 en doopten het om in Betty Asfalt Complex.

Haenen speelt er zijn eigen shows, maar er vinden ook bonte avonden met nieuw talent plaats. Daarnaast wordt het theater verhuurd voor kleinschalige congressen, besloten feesten, tv-opnames, boekpresentaties en promotieborrels.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 09/07/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.