Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Stadsherstel koopt dokterswoning in ‘keizerlijke badplaats’

Dit monument in het historisch hart van Zandvoort is het eerste monument van Stadsherstel in deze badplaats. Het is op een bijzondere manier verworven. Zo kan Stadsherstel samen met de nabestaanden de wens van Hans Vader voor hun familiehuis uit laten komen.

Hans Vader werd een paar jaar geleden Vriend van Stadsherstel, met in gedachten dat hij ooit zijn pand aan ons zou willen nalaten als de tijd daar was. In 2019 startte een reeks van gesprekken tussen ons, en wat restte was nog de afspraak bij de notaris om alles vast te leggen. Maar helaas kwam Hans toch veel sneller te overlijden dan hij dacht. Het leek er toen even op, dat zijn wens betreffende zijn huis niet uit zou komen, er stond immers nog niets op papier. Maar gelukkig ondersteunden zijn familieleden zijn wens en is het gelukt om met hen tot overeenstemming over de koop te komen. Wij gaan het huis in de geest van Hans Vader restaureren en daarna verhuren aan woningzoekenden in Zandvoort.

De Dokterswoning anno 1900. Foto: Stadsherstel Amsterdam.

De woning van dokter Gerke

De Dokterswoning, in Zandvoort ook wel ‘de woning van dokter Gerke’ genoemd, staat aan de Kerkstraat nummer 38. De Kerkstraat loopt van de hervormde kerk, waar ons pand vlakbij staat, naar de zee. Het is nu een toeristische straat met veel winkels en eetgelegenheden. Maar het monumentale pand uit 1845 doet denken aan vervlogen tijden, toen Zandvoort al wel een badplaats was, maar nog een dorps karakter had. Op een oude foto van rond 1900 is tegenover het huis van de dokter nog het ouderlijk huis van de schoolmeester te vinden en de veldwachter staat prominent midden op de foto. Dit was de foto die Hans altijd bij zich had, vertelde zijn zuster Karin ons later. De woning van de schoolmeester is in de loop der tijd gesloopt ten gunste van hogere nieuwbouw. Maar de dokterswoning staat er nog wel, al is daar in de loop der tijd ook wel wat aan gewijzigd.

In 1845 werd op nummer 38 niet alleen de woning van de dokter gebouwd, maar links, in de Poststraat was de bijbehorende stal voor zijn koets en paard, voor als de dokter op huisbezoek moest. Ook was daar de apotheek gevestigd. Achter de panden langs loopt een steegje, hier moesten de patiënten doorheen lopen om naar de wachtruimte te komen. Het deel waar de apotheek en de stal was, hoort niet bij hetgeen wij hebben overgenomen. Die gebouwen hebben nu de functie van short stay/bed and breakfast gekregen en dat is iets wat Hans Vader tegen de borst stuitte. Dat wilde hij niet voor zijn huis. En dat was ook de reden dat hij contact met ons opnam.

De Dokterwoning anno 2021. Foto: Stadsherstel Amsterdam.

Contact met Stadsherstel

In de bibliotheek had Hans ons Stadsherstel magazine gelezen en was enthousiast geraakt. Hij werd Vriend van Stadsherstel en dacht je weet maar nooit, als de tijd daar is dan neem ik contact met Stadsherstel op. Hans werd helaas ernstig ziek en het contact opnemen kwam sneller dan gedacht. Een telefoontje met meteen de directe vraag ”willen jullie ook een huis in Zandvoort geschonken krijgen? ” was de eerste kennismaking met Hans. Daarop volgde een verdere kennismaking, bij ons op kantoor, gevolgd door een bezoek aan het huis enkele weken later.

Vol enthousiasme vertelde Hans wat hij al gedaan had in het pand. Want hij was enkele jaren daarvoor gestopt met zijn bloemenwinkel, om zich toe te leggen op de verbouwing van zijn familiehuis. Zo had hij bijvoorbeeld de ramen met oude roedeverdeling weer teruggebracht. Maar helaas zag hij zelf ook in dat hij die verbouwing niet af kon maken.

Prentbriefkaart van het Kerkplein in Zandvoort. Collectie Noord-Hollands Archief.

Contact met notaris

Een paar dagen voor zijn overlijden mailde Hans nog dat een notaris contact met ons op zou nemen over het testament. Maar helaas ging het toch allemaal veel sneller dan gedacht. Wij hebben het overlijden van Hans vernomen toen zijn familie contact met ons opnam om te vragen wat er in het verleden allemaal besproken was met Hans. Daarna volgde alsnog het gesprek bij de notaris, nu met de nabestaanden, waarin zij ons aangaven mee te willen werken aan het doen uitkomen van de wens van Hans betreffende zijn huis.

Klussen in de dokterswoning. Foto: Stadsherstel Amsterdam.

Voor woningzoekenden in Zandvoort

En zo werden wij eind 2021 eigenaar van ons eerste bezit in deze mooie badplaats. Met uiteraard de bedoeling om het huis als het straks klaar is, te verhuren aan woningzoekenden in Zandvoort. Het is ontzettend jammer dat Hans niet meer de tijd gegund was om bij de notaris de meest optimale manier van schenken te realiseren en ons niet meer in zijn testament heeft kunnen laten opnemen. Hierdoor waren de nabestaanden nu erfbelasting verschuldigd, die wij hen met de aankoop van het huis dienden te compenseren. Indien het huis per testament aan de Vriendenvereniging van Stadsherstel – die de ANBI- status heeft- vermaakt zou zijn, zou de erf en schenkbelasting niet betaald hoeven worden.

Maar gelukkig is het allemaal goed gekomen en hebben we er met elkaar voor gezorgd dat de wens van Hans Vader uitgekomen is.

De toegangsdeur aan de Kerkstraat. Foto: Stadsherstel Amsterdam.

Herstel toegangsdeur

De Vrienden van Stadsherstel doen ook graag mee om dit pand weer in oude glorie te laten herrijzen en maken het mogelijk dat we de monumentale entree kunnen restaureren. Als het pand straks klaar is dan rest ons nog het aanbrengen van een herinneringsplaquette.

De naam van keizerin Sissi is verbonden met Zandvoort. Foto: Stadsherstel Amsterdam.

Meer over Stadsherstel

Meer over monumenten die aan ons geschonken, of goedkoper verkocht zijn, kunt u HIER  vinden. Krijgt u nog niet de #OmDeDagEenMonument verhalen van Stadsherstel in uw mailbox? Schrijf u dan HIER gratis in.

Bron: Stadsherstel Amsterdam

Publicatiedatum: 06/02/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.