Hoe begon het redden van de stad 65 jaar geleden
Vervallen en verkrot, dat was Amsterdam in de jaren vijftig van de vorige eeuw. De term ‘Derde Wereldstad’ is wel eens gebruikt om het verval te beschrijven. Verkrotte huizen die veelal in de stutten stonden, afgebroken panden en bouwvallen bepaalden het stadsbeeld. Gelukkig waren er particulieren die de schoonheid van de stad nog zagen en iets tegen het verval wilden doen. Zij richtten Stadsherstel op, redden de monumenten en de historische binnenstad en gaven de stad weer haar woonfunctie terug.
Op zoek naar een top voor jubileum-pandje
In het 65e jubileumjaar neemt Stadsherstel u graag mee in de voorbereidingen om te komen tot restauratie van het Stadsherstelmonument Geldersekade 39. Ze gaan op zoek naar een nieuwe top voor de halsgevel, zoeken de bewonersgeschiedenis en bouwgeschiedenis uit van dit typische Amsterdamse pandje, en nemen u – virtueel weliswaar – mee met een kraan zodat ze alle bouwsporen goed kunnen bekijken.
Omdat Stadsherstel geen beeldmateriaaal kon vinden van het monument van voor de onttakeling van de top deden zij in hun nieuwsbrief een oproep. Verzamelaar Dennis de Waart vond maar liefst drie (foto)kaarten van de Geldersekade 39 in zijn collectie. Op de website van Stadsherstel staat nog steeds een oproep: Foto’s van vóór de onttakeling van de top, maar ook foto’s van daarna zijn zeer welkom. Zij maken het verhaal compleet.
Welke top heeft het pand gesierd en kunnen we die reconstrueren? Een andere mogelijkheid zou een passende oude top zijn. Samen met Monumenten en Archeologie gaat Stadsherstel hiernaar op zoek.
Lees HIER het aankoop verhaal van Geldersekade 39.
De #OmDeDagEenMonument maandquiz
Vorig jaar begon Stadsherstel met het om de dag beschrijven van hun monumenten. Bijzondere monumenten met bijzondere verhalen. Hoeveel heeft u daarvan onthouden?
Test uw monumenten/Amsterdam kennis
Bron: Stadsherstel
Publicatiedatum: 12/01/2021
Vul deze informatie aan of geef een reactie.