175 jaar geleden, op 7 april 1848, werd Pieter Scheltema, alias Piet Perkament, officieel benoemd tot eerste gemeentearchivaris van Amsterdam. Hij kreeg naast het bewaren van tekstuele bronnen ook de opdracht om beeldmateriaal te verzamelen, of zoals dat toen heette: een historisch topografische atlas aan te leggen met o.a. foto’s, tekeningen, prenten, kaarten, bouwtekeningen en affiches. Kortom alles wat de stad en zijn geschiedenis in beeld bracht. Pieter was in zijn tijd het enige personeelslid. Hij kreeg alle archieven van verschillende stedelijke instellingen onder zijn beheer.
De 175ste verjaardag van het Stadsarchief is een mooi moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Wat is het belang van een goed archief en wat kan het Stadsarchief voor jou betekenen?
Er zijn lezingen, workshops en er is een kinderprogramma. Je kunt bijvoorbeeld mee doen aan de grote Amsterdam Quiz en je kunt op zoek gaan naar gegevens over je familie. De Amsterdam Quiz is gemaakt in samenwerking met ‘Ons Amsterdam’ en in deze quiz kun je testen wat je van de Amsterdamse geschiedenis weet. Je kunt er mooie prijzen mee winnen. Als je altijd al meer over je familie wilde weten, kun je in het Starterslab vragen stellen aan een archiefmedewerkers. Je kunt direct aan de slag.
Het Restauratieatelier is op deze dag voor het publiek geopend. In de Filmzaal worden de gehele dag films uit de collectie van het archief getoond. En in de indrukwekkende Schatkamer kom je meer te weten over Rembrandt, Anne Frank en Johan Cruyff. Maar je kunt ook de middeleeuwse charterkast bewonderen en Amsterdam volgen, van kleine nederzetting tot wereldstad. Voor kinderen is er een leuke speurtocht uitgezet. Word voor één dag Archivaris en krijg na afloop een archiefdiploma mee naar huis.
Maar er zijn nog meer speciale activiteiten. Zo kun je een kijkje nemen achter de schermen van het tv-programma Verborgen Verleden, dat in het verleden van bekende Nederlanders duikt. Programmamaker Harmen Snel vertelt over de opnames, de gesprekken en de anekdotes. Oud-burgemeester Job Cohen, wiens familie eeuwenlang met Amsterdam is verbonden, vertelt in een gesprek met het hoofd Collecties welke sporen daarvan in het Stadsarchief zijn te vinden.
En als je nou toch in het Stadsarchief bent, bezoek dan één van de drie tentoonstellingen die er momenteel te zien zijn. Zie hoe de wonderbaarlijke uitvindingen van Jan van der Heyden de zeventiende eeuwse stad veiliger maakten. Kinderen kunnen in deze tentoonstelling op zoek gaan naar spannende weetjes, een brandblusspel doen en in een werkplaats zelf aan de slag gaan met bouwen, puzzelen en uitvinden. In de Schatkamer is een kleine expositie te zien over stadsverbeteraar Piet van Eeghen en in de hal van het archief wordt aandacht besteed aan Joodse werkkampen in het Amsterdamse Bos tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Kom op zondag 16 april tussen 10.00 uur en 17.00 uur naar de open dag met interessante lezingen, workshops, rondleidingen, Amsterdam quiz en leuke (kinder)activiteiten. Houd de website Feest! 175 jaar Stadsarchief Amsterdam – Stadsarchief Amsterdam in de gaten voor meer informatie!
Bron: Stadsarchief Amsterdam
Publicatiedatum: 10/04/2023
Vul deze informatie aan of geef een reactie.