Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Ruigoord start crowdfunding voor culturele vrijhaven

Door de coronamaatregelen kan Ruigoord, het kunstenaarsdorp in de Amsterdamse haven, de komende maanden geen festivals organiseren. Zonder de inkomsten hieruit is de toekomst van de culturele vrijhaven in gevaar. Het dorp start daarom op 21 juni de crowdfundingsactie ‘Geef de toekomst een dosis Ruigoord’ op doneer.ruigoord.nl.

Ruigoord begon in de jaren zeventig als krakersgemeenschap in het westelijk havengebied van Amsterdam. Drie generaties kunstenaars groeiden er op met bekende namen zoals schrijver/dichter Hans Plomp, dj/componist Isis van der Wel en modeontwerpster Ninamounah. Inmiddels is deze magische plek uitgegroeid tot een culturele vrijhaven met festivals en vieringen die jaarlijks tienduizenden bezoekers trekken. De inkomsten uit die festivals zijn noodzakelijk voor het voortbestaan van Ruigoord.

‘Ruigoord is van alle Amsterdammers’

Ruben Lodeizen van Ruigoord: “We hebben vaste lasten zoals elke andere culturele organisatie en zijn verantwoordelijk voor onderhoud van het dorp, inclusief de noodzakelijke restauratie van de historische kerk. Bovendien bestaat Ruigoord 50 jaar in 2023 en zijn er plannen voor een spectaculaire toegangspoort en uitbreiding van onze beeldenroute door het dorp. We zijn allang geen krakersdorp meer en betalen en onderhouden alles zelf. Dat doen we grotendeels van de inkomsten uit evenementen als Landjuweel en het Ballonnenfeest. Die gaan dit jaar niet door en daarom starten we deze actie. Ruigoord is een beetje van alle Amsterdammers; als velen een beetje meedoen gaat ons dat lukken.”

Met de crowdfundingsactie ‘Geef de toekomst een dosis Ruigoord’ hoopt het dorp voldoende geld binnen te halen om de toekomst van de culturele vrijhaven veilig te stellen. Op de crowdfundingspagina vertellen de kunstenaars dat we juist in deze tijd een dosis Ruigoord nodig hebben. De vrijheid, de speelsheid en het verwonderen geeft ook de volgende generatie de creativiteit die nodig is om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Met een donatie steun je ‘de Ruigoorder in ons allemaal’.

Tegenprestaties

Wie doneert kan afhankelijk van zijn of haar bijdrage kiezen uit werken van Ruigoordse kunstenaars en fotografen zoals Frank Lodeizen, Hans Plomp, George Heidweiller, Mrtn van der Horst, Hans Gritter, Peter van Harmelen, Floris Leeuwenberg en Anouk Jutta. Ook wie net zoals ooit Herman Brood en Nina Hagen wil trouwen in de kerk van Ruigoord, kan dit met een donatie. Bedrijven zijn welkom om te profiteren van de inspiratie van Ruigoord door een personeelsfeest te houden in de kerk. En wie groots wil uitpakken bij het eerstvolgende Landjuweel kan de Kosmische Camping boeken of backstagekaarten kopen voor het Ballonnenfeest dat vaak binnen een uur uitverkocht is.

Doneren kan op doneer.ruigoord.nl.

Bron: The Publicity Company

Publicatiedatum: 16/06/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.