Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Roerend erfgoed tussen Vecht en Eem bijeengebracht

De Stichting Tussen Vecht en Eem (TVE) stimuleert de historische belangstelling voor het Gooi, Vechtstreek en Eemland. Binnen TVE werken zo'n veertig lokale en regionale organisaties samen. Gezamenlijk presenteren ze het roerend erfgoed van de regio sinds kort op een compleet nieuwe, overzichtelijke website.

Aan de website van Stichting Tussen Vecht en Eem (TVE) is sinds kort de nieuwe website Roerend Erfgoed tussen Vecht en Eem toegevoegd. De kern van de nieuwe website wordt gevormd door objecten met hun beschrijvingen. Het gaat om afbeeldingen van driedimensionale objecten, denk aan glas, aardewerk of gereedschap, en dus geen ‘platte’ kunst.

Het eerste thema op de website is nijverheid. Hierin zijn onder meer een negentiende-eeuws ‘rietnoortje’ (een werktuig voor het snijden van riet), een metalen turfsteekijzer en een nostalgische De Ruijter bus voor gestampte muisjes opgenomen. De voorwerpen zijn afkomstig uit collecties van verschillende lokale historische verenigingen. Het aanbod dat op de website getoond wordt, is momenteel nog klein, maar de verwachting is dat deze zich de komende tijd snel uitbreid.

Metalen turfsteekijzer met houten handvat, 18de eeuw. Collectie Historische kring ’In de Gloriosa’.

Erfgoed aandragen

Het is de bedoeling dat de aangesloten organisaties gezamenlijk een virtuele tentoonstelling van voorwerpen uit hun eigen collecties presenteren. Inmiddels zijn er voorwerpen opgenomen van de Historische Kring Ankeveen, ’s-Graveland en Kortenhoef en van de Historische Kring Baerne. Andere organisaties kunnen zo eveneens vijf voorwerpen selecteren en die gedigitaliseerd opsturen, vergezeld van de bijbehorende beschrijving. Als het thema nijverheid niet zo aanspreekt, is het ook mogelijk de vijf meest bijzondere objecten in de collecties te selecteren.

TVE roept dan ook graag alle historische organisaties van de regio op om via deze weg aandacht te vragen voor de verschillende collecties. Hiervoor kan een vijftal objecten doorgegeven worden aan Iny Hoogendijk (gjhoogendijk@planet.nl). Oud-bestuurslid Ed van Mensch en webmaster Anne Schley, die eveneens een belangrijk aandeel hebben gehad in de totstandkoming van deze online expositie van roerende objecten, blijven meewerken aan de website.

Bron: Tussen Vecht en Eem

Publicatiedatum: 11/06/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.