Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

65 jaar Haarlemse Bloemenmeisjes

Dit jaar bestaan ze 65 jaar: de Haarlemse Bloemenmeisjes. Sinds jaar en dag zijn zij actief als hostessen tijdens evenementen, bedrijfspresentaties, beurzen, openingen en andere bijeenkomsten. In de jaren ’80 en ’90 vlogen zij naar onder andere Japan en Florida om Haarlem te promoten. Nog steeds heten zij bezoekers welkom met een glimlach en een bloem, als teken van de Haarlemse gastvrijheid.

Deze unieke Haarlemse traditie en de bijbehorende verhalen krijgen deze zomer bijzondere aandacht in Museum Haarlem. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Haarlem Marketing die de Haarlemse Bloemenmeisjes al jaren begeleidt en is tot eind augustus te zien in het Gasthuis van het museum.

Haarlemse bloemenmeisjes. Collectie Noord-Hollands Archief.

Fleurige kleding

Toonaangevend voor de Bloemenmeisjes is hun kleding; altijd fleurig en ieder draagt hetzelfde. Jaarlijks verandert hun outfit. De eerste groep bloemenmeisjes was eenvoudig gekleed in een rood katoenen wikkelrokje geappliqueerd met tulpjes, daarop werd een wit truitje gedragen en aan de arm een mand met narcissen. De eerste paar jaar is de kleding in de kleuren rood en wit. De kleuren zijn daarna vrij zacht, voornamelijk pasteltinten. De kostuums werden geleverd door verschillende Haarlemse confectieateliers. Soms met ontwerpen van bekende namen, zoals in de beginjaren William van der Poel en in de jaren negentig Frans Molenaar en Edgar Vos.

Haarlemse bloemenmeisjes. Collectie Noord-Hollands Archief.

Veilig bezoek

Vanwege de nieuwe maatregelen vraagt het museum de bezoekers zich vooraf aan te melden via hun website www.museumhaarlem.nl. Het museum maakt voortaan gebruik van het digitale toegangssysteem van GUTS Tickets. Hiermee wordt het mogelijk om tijdsgebonden reserveringen te maken, rekening te houden met de richtlijnen van het RIVM. Het biedt de gasten een veilig bezoek.

Het museum is dankzij dit systeem exact op de hoogte van het aantal aanwezige bezoekers en kan, mocht het nodig zijn, iedere tickethouder individueel op de hoogte brengen van huisregels of andere belangrijke informatie. Natuurlijk houden ze zich aan de privacywetgeving.

Bron: Museum Haarlem

Publicatiedatum: 10/06/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.