Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Recordpoging draaiende molens

Het jubilerende Gilde van Vrijwillige Molenaars organiseert op zaterdag 9 april tussen 11.00 en 12.00 uur een recordpoging om zoveel mogelijk molens in heel Nederland te laten draaien. Hiermee wil het Gilde niet alleen in het Guiness Book of Records komen, maar ook in Nederland het belang van molens en hun molenaars op de kaart zetten.

In 2022 viert Het Gilde van Vrijwillige Molenaars zijn vijftigjarig jubileum, daarom is dit jaar uitgeroepen tot ‘Jaar van de Molenaar’. In 1972 is het Gilde van vrijwillige Molenaars opgericht door een aantal enthousiaste molenaars, die het beroep en ambacht van (wind- en water)molenaar aan het hart ging en deze voor de toekomst veilig wilden stellen. Het Gilde richt zich daarom op de opleiding van molenaars en functioneert tevens als belangenvereniging voor haar leden.

Nu, 50 jaar later, is het Gilde een vereniging met 2600 leden, waarvan ongeveer 1500 gediplomeerde molenaars, een groot aantal leden-in-opleiding, molengidsen, jeugdleden en donateurs. Deze leden zijn allen actief op één van de nog ongeveer 1200 in ons land bestaande en in bedrijf zijnde historische molens. Een mooie waardering is de erkenning door UNESCO van het “Ambacht van Molenaar” als immaterieel erfgoed.

Molens op de Zaanse Schans. Foto: dassel, via Pixabay.

Recordpoging

In dit jubileumjaar wil het Gilde de aandacht vestigen op het ambacht van molenaar. Daartoe roept het Gilde alle molenaars van Nederland op om mee te doen aan een wereldrecordpoging, door alle draaivaardige molens in alle 11 molenprovincies in Nederland tegelijk te laten draaien. De recordpoging zal plaatsvinden op 9 april tussen 11.00 en 12.00 uur. Iedereen is op deze dag welkom op de draaiende molens, waar molenaars bezoekers rond zullen leiden en uitleg geven over de werking van hun molen.

Op dit moment hebben zo’n 500 molens, waaronder alle molens van De Zaansche Molen, aangegeven mee te willen doen aan de recordpoging. Er wordt veel media-aandacht verwacht, onder meer van omroep MAX, regionale omroepen en regionale- en nationale dagbladen. Ben je molenaar en wil je meedoen? Aanmelden kan nog steeds, door een email te sturen naar: molenaarsrecord@gmail.com

Bron: Het Gilde van Vrijwillige Molenaars en De Zaansche Molen

Publicatiedatum: 19/03/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.