Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Provinciehuis open tijdens de Open Monumentendagen

Op zaterdag 10 en zondag 11 september opent Paviljoen Welgelegen haar deuren ter gelegenheid van de Open Monumentendagen. Het monumentale pand in Haarlem is gratis toegankelijk.

Een bezoek aan het paviljoen brengt het verleden tot leven. Dit monumentale pand werd aan het eind van de 18e eeuw gebouwd door de Amsterdamse bankier Henry Hope. Er zijn rijk gedecoreerde vertrekken te zien met meubels die zoveel mogelijk in originele staat zijn teruggebracht. Bezoekers kunnen het gebouw bekijken en ronddwalen door verschillende vertrekken. Zij kunnen zien waar het provinciebestuur vergadert en hoe voormalige bewoners als Lodewijk Napoleon woonden. Vrijwilligers verzorgen rondleidingen.

Er zijn twee tentoonstellingen te zien: een historische tentoonstelling over de Paviljoen Welgelegen en de expositie Verborgen Noord-Holland. Verborgen Noord-Holland is samengesteld door historicus en curator Alex van Stipriaan en kunstenaar Frederick Calmes en vertelt het verhaal van de banden van Noord-Hollandse steden met de slavernij en de impact die dat verleden nog steeds heeft op het heden en onze inwoners. De tentoonstelling bestaat onder andere uit beeldmateriaal en objecten uit die tijd, evenals de reflectie daarop door hedendaagse kunstenaars, met name Frederick Calmes, Maikel Deekman, Iris Kensmil, Tirzo Martha en Edsel Selberie.

Paviljoen Welgelegen. Foto: Provincie Noord-Holland.

Openingstijden

Het paviljoen is op zaterdag 10 september open van 11.00 – 17.00 uur en op zondag 11 september van 12.00 – 17.00 uur. Adres: Paviljoen Welgelegen, Dreef 3, Haarlem Informatie over het paviljoen is te vinden op www.noord-holland.nl/welgelegen.

Bron: Provincie Noord-Holland

Publicatiedatum: 07/09/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.