Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Provincie koopt kunstwerk ‘Wortels’ uit tentoonstelling koloniaal verleden

De provincie Noord-Holland heeft het kunstwerk ‘Wortels’ van kunstenaar Fré Calmes aangekocht. Eerder was het kunstwerk te zien tijdens de tentoonstelling ‘Verborgen Noord-Holland, Atlantische slavernij in beeld’.

Het werk van Calmes stelt een slaafgemaakte persoon voor die aan de wortels staat van het provinciehuis Paviljoen Welgelegen. Hoewel tot slaaf gemaakten niet letterlijk meebouwden aan Paviljoen Welgelegen, verdiende opdrachtgever Henry Hope wel aan leningen die hij verstrekte aan plantage-eigenaren in Suriname en eilanden in het Caribisch gebied. Calmes: “Wanneer ik langs een gebouw kom dat iets te maken heeft met het slavernijverleden, krijg ik altijd een beeld van voorouders die ermee te maken hebben. Je ziet in het kunstwerk het gebouw, maar ook de roots: dat het is gemaakt met geld verdiend aan tot slaaf gemaakten. De kettingen verbeelden de link.”

Relatie met slavernijverleden

De provincie vindt het belangrijk om het koloniaal verleden zichtbaar en bespreekbaar te maken om zo racisme, discriminatie en vooroordelen te bestrijden. De relatie tussen Paviljoen Welgelegen en het slavernijverleden is daar een onderdeel van. Het werk van Calmes krijgt daarom een vaste plek in het gebouw. Zo wordt erkend dat Welgelegen ook een schaduwkant heeft. Bovendien is het een blijvende herinnering aan de tentoonstelling ‘Verborgen Noord-Holland’ en de excuses die Noord-Holland bij de opening op 1 juli maakte aan de nazaten van tot slaaf gemaakten.

Meer informatie over het koloniaal verleden van Noord-Holland is te vinden op noord-holland.nl.

Bron: Provincie Noord-Holland

Publicatiedatum: 27/11/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.