Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Privaat- gebouwtjes zijn nu kappers- domein

Stadsherstel besloot twee sierlijke gebouwtjes aan het Amsterdamse Valeriusplein op te knappen. En nu kun je er naar de kapper.

Het Valeriusplein in Amsterdam-Zuid wordt momenteel opgeknapt. Daar waar ooit de Valeriuskliniek stond, verrijst straks een appartementengebouw. In het plantsoen staan twee bouwwerkjes met bijzondere cultuurhistorische waarde. Ooit waren het de allereerste toiletgebouwtjes van de stad.


De elegante gebouwtjes aan het Valeriusplein. Beeld: Stadsherstel Amsterdam. 

De in het oog springende witte huisjes met krullende hekken zijn daar in 1922 in opdracht van de Gemeente Amsterdam neergezet. Architect van de privaathuisjes was Jan Meyer, die zich liet inspireren door de fantasieontwerpen van de Duitse architect H. Finsterlin. Meyer koos voor gegoten beton om de vloeiende vormen mogelijk te maken.

Jarenlang stonden de betonnen privaathuisjes te verpieteren, tot ondernemer Sasja Tulp zich er over ontfermde. Aanvankelijk dacht ze aan kantoorruimte voor haar modellenbureau, maar toen dat proces nogal moeizaam verliep, vond ze haar kapper Geert Thijssen bereid er in te trekken met ‘Le Salon.’ Thijssen wilde stoppen met zijn kapperszaak aan de Koninginneweg, waar hij zeven man in dienst had. Maar hélemaal niks doen was ook niets voor hem. Hij beheert nu twee kappersstoelen en in het andere gebouwtje resideert nu de Hongaarse Gigi Madai, die haar, nagels en extensions verzorgt.

Auteur: Arnoud van Soest.

Publicatiedatum: 26/10/2018

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.