Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Pokémon in het Van Gogh Museum

Ontdek Pikachu, Eevee, Snorlax en vele andere Pokémon van 28 september tot en met 7 januari in Van Gogh Museum. Door middel van verschillende activiteiten rond Pokémon, in het museum en online, kunnen kinderen op een nieuwe manier kennismaken met Vincent van Gogh en zijn kunst.

Ter ere van de vijftigste verjaardag van het Van Gogh Museum, zijn Pokémon en het Van Gogh Museum een samenwerking aangegaan om nieuw publiek kennis te laten maken met het werk van Vincent van Gogh. Vincents werk en Pokémon hebben beide een bijzondere band met de Japanse kunst en cultuur. Japanse prenten waren van grote invloed op Vincents kunst en zijn kijk op de wereld. In een brief aan zijn broer Theo in september 1888 schreef hij over deze inspiratiebron: ‘En je kunt volgens mij de Japanse kunst niet bestuderen zonder veel vrolijker en gelukkiger te worden en het doet ons terugkeren naar de natuur, ondanks onze opvoeding en ons werk in een wereld vol conventies.’

Pokémon in het Van Gogh Museum presentati.

Emilie Gordenker, algemeen directeur van het Van Gogh Museum: ‘Door deze samenwerking kan de volgende generatie op een verfrissende manier kennismaken met de kunst en het levensverhaal van Vincent van Gogh. Het Van Gogh Museum en The Pokémon Company International maken gebruik van hun jarenlange educatieve expertise om kinderen, hun begeleiders en hopelijk vele anderen in het Van Gogh Museum een bijzondere ervaring te bezorgen.’

De samenwerking tussen The Pokémon Company en het Van Gogh Museum omvat de volgende activiteiten die plaatsvinden tussen 28 september en 7 januari 2024. Om deel te nemen aan de activiteiten heb je een reguliere toegangskaart voor het museum nodig die alleen online worden verkocht.

Presentatie Pokémon in het Van Gogh Museum

Vaste collectie, verdieping 1  
Een aantal van Vincent van Goghs bekendste werken uit de vaste collectie van het Van Gogh Museum vormde de inspiratie voor zes schilderijen die kunstenaars van Pokémon hebben gemaakt. Zo is Pikachu te zien in een werk dat op Zelfportret met grijze vilthoed (1887) is geïnspireerd, is de Pokémon Sunflora verstopt in een variant op Van Goghs beroemde Zonnebloemen (1889) en zie je Snorlax en Munchlax relaxen in werk dat is geïnspireerd op De slaapkamer (1888). De zes schilderijen zijn te bewonderen op de eerste verdieping van het Rietveldgebouw.

Munchlax & Snorlax geïnspireerd op De slaapkamer, 2022, sowsow (1988), The Pokémon Company International.

Pokémon Adventure speurtocht

Vanaf 6 jaar en ouder, speurtocht op te halen in het Atrium
De Pokémon Adventure speurtocht leidt jonge bezoekers langs de werken van Vincent van Gogh die de inspiratie vormden voor de zes schilderijen in de speciale presentatie Pokémon in het Van Gogh Museum. Tijdens de activiteit ontdekken bezoekers het museum en de verhalen achter de schilderijen. Bezoekers kunnen hun ingevulde boekje na afloop inleveren voor een speciale Pikachu x Van Gogh Museum-promokaart (zolang de voorraad strekt). De Pokémon Adventure speurtocht is beschikbaar in het Nederlands en Engels.

Online lesmateriaal Pokémon x Van Gogh

Van Gogh op schoolGeschikt voor bovenbouw basisonderwijs en onderbouw voortgezet onderwijs
Vincent had een grote bewondering voor alles wat uit Japan kwam en de Japanse prentkunst leerde hem anders naar de wereld kijken. De grote vlakken in krachtige kleuren, de alledaagse onderwerpen en de aandacht voor details uit de natuur spraken hem aan. Vanuit de samenwerking tussen Pokémon en het Van Gogh Museum leren leerlingen over de relatie tussen Van Gogh en Japanse kunstenaars en hoe ze elkaar inspireerden. Het lesmateriaal is beschikbaar in het Nederlands en Engels op het onderwijsplatform Van Gogh op school.

Links: Pikachu geïnspireerd op ‘Zelfportret met grijze vilthoed’, 2022, Naoyo Kimura (1960), The Pokémon Company International, ©2023 Pokémon / Nintendo / Creatures / GAME FREAK. Rechts: Vincent van Gogh, ‘Zelfportret met grijze vilthoed’, 1887, Van Gogh Museum (Vincent van Gogh Stichting)

‘Teken zelf Pikachu’ instructievideo

In het restaurant, Rietveldgebouw 0
De tekenvideo in het museum laat je zien hoe je Pikachu, de publiekslieveling onder de Pokémon, kunt tekenen en hen stimuleert je om dit zelf te proberen.

In de Van Gogh Museum Shop (in het museum en online) en The Pokémon Centre online store is er een exclusief assortiment van Pokémon x Van Gogh Museum producten verkrijgbaar geïnspireerd op de werken uit de presentatie.

Ga voor meer informatie over de samenwerking naar: www.vangoghmuseum.nl/vangoghmuseumxpokemon

Bron: Van Gogh Museum

Publicatiedatum: 29/09/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.