Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Podcastserie: Moestuinen met historische wortels

Door het hele land krijgen historische moestuinen bij kastelen en buitenplaatsen een nieuw leven: van een middeleeuwse kruidentuin, een warmoeshof tot een moderne zelfoogstmoestuin. Schrijfster Josephine Rombouts duikt met tien podcasts in de geschiedenis van deze oude tuinen.

De luisteraar maakt kennis met uiteenlopende moestuinen, verspreid over Nederland, en ontmoet gepassioneerde vrijwilligers, vakkundige tuinbazen en bevlogen eigenaren. Zij vertellen over vergeten groenten en kruiden, oude tuintechnieken, biodiversiteit en de moestuin als verbindende plek voor jong en oud.

De tuin van landgoed Oostbroek in De Bilt. Foto: Monumentaal.

Oostbroek trapt af

De eerste aflevering gaat over de Middeleeuwse kruidentuin van landgoed Oostbroek in De Bilt (Utrecht).

Wekelijks wordt vervolgens steeds op donderdag een nieuwe podcast uitgebracht: 7 juli De Hof van Schaesberg, Landgraaf (Limburg), 14 juli De Warmoes- en Kruidhof van het Muiderslot, Muiden (Noord-Holland), 21 juli De moestuin van landgoed Zuylestein, Leersum (Utrecht), 28 juli Het leifruit van Dekema State, Jelsum (Friesland), 4 augustus De moestuin en het kookboek van De Menkemaborg, Uithuizen (Groningen), 11 augustus De moestuin van landgoed Twickel, Ambt Delden (Overijssel), 18 augustus Sociale tuinderij De Scheve Schup op landgoed Haanwijk, Halder (Noord-Brabant), 25 augustus De moestuin van Villa Ockenburgh, Den Haag (Zuid-Holland) en 1 september De zelfoogstmoestuin van Landgoed Grootstal, Malden (Gelderland).

De kruidentuin van het Muiderslot in Muiden. Foto: Sarah Remmerts de Vries.

Waar te beluisteren

De podcasts zijn vanaf 30 juni te vinden op de sKBL-website. Ook is daar aanvullende informatie te vinden, tips om andere moestuinen te bezoeken en een landelijk overzicht van toegankelijke historische moestuinen bij kastelen en buitenplaatsen.

De reeks podcasts is een initiatief van de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) en tot stand gekomen met financiƫle steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Bron: Monumentaal

Publicatiedatum: 15/07/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.