Podcast over Gooise Museumschatten

Ben je benieuwd naar het verhaal achter een postduifbriefje uit de 19e eeuw, de Denker van Rodin of het bijzondere Loosdrechts porselein? Speciaal voor Collectieportal Gooi & Vecht is de podcastserie 'Gooise Museumschatten' ontwikkeld. In de podcast gaat Caspar Stalenhoef in gesprek met museumdirecteuren en conservatoren uit de deelnemende musea en ontrafelt hij de verhalen achter iconische topstukken en onbekende museumpareltjes.

Book 1 min

Beluister de verhalen

De musea in de Gooi & Vechtstreek beheren prachtige collecties. Een deel daarvan is te zien bij tentoonstellingen en tijdelijke exposities. De rest van de werken is opgeborgen in depots, waar ze worden bewaard voor toekomstige generaties of tentoonstellingen op een later moment.

Bekijk in het collectieportal objecten die niet altijd in de musea te zien zijn en ontdek de verhalen achter topstukken in de podcastserie ‘Gooise Museumschatten’.

Beeld via Visit Gooi & Vecht.

Duik in de collecties met museumexperts

De eerste aflevering gaat over achttiende-eeuws porselein uit Loosdrecht. Vanaf 1774 was Loosdrecht tien jaar lang de enige plek in Nederland waar porselein gemaakt werd. Het was bovendien een werkgelegenheidsproject: dominee Joannes de Mol (1726-1782) begon de porseleinfabriek om de arme inwoners van Loosdrecht aan werk en een inkomen te helpen. Hierover spreekt Caspar Stalenhoef met Rik van Wegen, conservator van Kasteel-Museum Sypesteyn.

Foto: Johanna Doberitz. Beeld via Forteiland Pampus.

Forteiland Pampus

De 15de aflevering van 4 juli jl. gaat over Pampus en luistert heerlijk boeiend weg: je waant je direct op het eiland in een speciale rondleiding samen met Pampus-directeur Tom van Nouhuys.

Op Forteiland Pampus stonden vanaf 1895 twee enorme dubbele kanonnen opgesteld. Zo kon in oorlogstijd een aanval vanaf de Zuiderzee worden tegengegaan. Tweehonderd militairen waren daarvoor nodig, en die moesten drie maanden lang – afgezonderd en geheel zelfvoorzienend – op het eiland kunnen blijven. De militaire functie is verdwenen, maar het gebruik ervan is nog altijd gericht op zelfvoorziening en duurzaamheid.

Elke drie weken verschijnt er een nieuwe aflevering online. Je beluistert ze via de site visitgooivecht.nl, of volg de podcast via Spotify of Apple Podcasts.

Bronnen: Visit Gooi & Vecht en Forteiland Pampus

Publicatiedatum: 13/07/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN