Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Podcasts uit het Noord-Hollands Archief

In iedere aflevering van Depotkast, de podcast van het Noord-Hollands Archief, staat een archief(stuk) uit de depots centraal. Wat kom je zoal tegen in het depot? Wat zijn de verhalen achter de archiefstukken? Luister mee!

Aflevering 1: Het meisje en de beer

In de eerste aflevering praten Jan Kruidhof en Lise Koning met collega Nico Vriend over de spraakmakende foto waarmee Cees de Boer in 1962 de World Press Photo in de categorie ‘nieuws’ won. Op de foto wordt zangeres Ria Kuijken aangevallen door een beer. Nico vertelt onder meer wat er vooraf ging aan de foto en hoe de ontdekking van een tweede reeks negatieven de foto in een ander daglicht zet.

Aflevering 2: De geheime Sovjet-kaarten

In de tweede aflevering van Depotkast gaan we terug naar 1977. De Koude Oorlog wakkerde weer aan. Over een invasie van Nederland hoorde je minder dan eerder, maar de Sovjet-Unie bleek in deze tijd wel heel gedetailleerde kaarten van Nederland te maken. Het Noord-Hollands Archief heeft drie van die kaarten en Alexander de Bruin, conservator van de beeldcollectie, weet daar meer over. Wat is er te zien? Klopt de informatie op de kaart wel? En hoe kreeg het archief deze kaarten in handen?

Aflevering 3: De moord in Giessen-Nieuwkerk

In de derde aflevering van Depotkast bespreken we een moord in Giessen-Nieuwkerk. Stationschef Jacob de Jong werd in 1923 doodgeslagen bij zijn station in Giessen-Nieuwkerk. Bij het onderzoek dat volgde ging alles mis wat mis kon gaan. Twee onschuldige mannen werden veroordeeld tot vijftien jaar cel. Collega Annabella Meddens legt uit welke fouten gemaakt werden in deze zaak, die een zwarte bladzijde vormt in het Nederlandse strafrecht.

Depotkast is te beluisteren via Spotify, Google Podcasts, Itunes en de website van Depotkast: www.depotkast.com.

Bron: Noord-Hollands Archief

Publicatiedatum: 16/02/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.