In de zeventiende eeuw heerste er ook al een epidemie in Nederland: de pest. Tijdens de laatste epidemiegolf, in de jaren 1663-1664, vielen er in Amsterdam 24.148 doden, meer dan 10 procent van de toenmalige bevolking. Ook Rembrandt werd door de ziekte geraakt: zijn geliefde Hendrickje Stoffels stierf aan de pest, hetzelfde wordt vaak gesuggereerd over zijn zoon Titus. In de nieuwste editie van de talkshow RembrandtLIVE gaat presentator Emma Waslander vanuit Rembrandts woonkamer in gesprek met Erik Schmitz (Stadsarchief Amsterdam) en Epco Runia (Museum Het Rembrandthuis).
Welke invloed had de pestepidemie op Amsterdam in de zeventiende eeuw? Erik Schmitz (onderzoeker van het Stadsarchief Amsterdam en Amsterdamkenner) zal dieper ingaan op infectieziekten in onze geschiedenis, met name in de hoofdstad, waar Rembrandt woonde. Epco Runia (hoofd Collectie & Educatie van Museum Het Rembrandthuis) werpt de schijnwerper op Rembrandts privéleven: hoe raakte de epidemie het gezin van de kunstenaar, en hoe is dat terug te zien in zijn kunst?
Naast de talkshow was Ons Amsterdam-hoofdredacteur Koen Kleijn te gast bij de allereerste podcast van Museum Het Rembrandthuis, waarin hij uitgebreid vertelt over dit onderwerp. De podcast is vanaf nu te beluisteren op Spotify, Soundcloud, PodBean en Rembrandtlive. Ook kun je hem hieronder beluisteren.
Bron: Ons Amsterdam en Museum Het Rembrandthuis
Omslagfoto: Pestlijders in een gasthuis, 1682. Collectie Museum De Lakenhal.
Publicatiedatum: 23/03/2021
Vul deze informatie aan of geef een reactie.