Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Podcast: Geheim Water

Luister de tiendelige podcastserie Geheim Water, waarin het boeiende en urgente verhaal van het water, de waterschappen en hun waterwerken in het verleden, heden en toekomst van de Hollandse Waterlinies wordt verteld. Geheim Water is een 8D audiopodcast, een 360 graden geluidslandschap waar je als luisteraar middenin zit als je het met hoofdtelefoon luistert.

Geheim Water is een tiendelige podcastserie waarin het boeiende en urgente verhaal van het water, de waterschappen en hun waterwerken in het verleden, heden en toekomst van de Hollandse Waterlinies wordt verteld. Een 8D audio-avontuur door het verleden, heden en de toekomst van Nederland, waterland.

Ontmoet dijkenbouwers, zeeschuimers, pompers en polderaars. Vaar over land met de Watergeuzen. Loop over de bodem van de zee met ingenieur Lely. Waak samen met je maats over de Waterlinie. Ervaar de kracht van waterschappen en plofsluizen. Voorspel regen en droogte. En luister naar meteoroloog Helga van Leur die haar visie geeft op wat de toekomst ons zal brengen. Dompel je onder in het eeuwenoude verhaal waaraan nooit een eind zal komen. Het verhaal van Geheim Water.

Podcast Geheim Water. Via Stelling van Amsterdam / Ode aan het Landschap.

Vriend, vijand en bondgenoot

Zo lang we ons kunnen heugen, is water onze beste vriend in Nederland, waterland. Maar dat zelfde water is ook onze grootste vijand. En dat water was soms ook onze bondgenoot. Water voedt én verzuipt ons, het beschermt ons én het sleurt ons mee naar de verdoemenis. Eeuwenlang al leven wij met het water samen, en toch heeft het nog altijd oneindig veel geheimen voor ons.

8D audiopodcast

De podcast Geheim Water is een 8D audiopodcast, een 360 graden geluidslandschap waar je als luisteraar middenin zit als je met je beste hoofdtelefoon luistert. Hoor de donder over je heen rollen, de soldaten langs je marcheren en het water links en rechts van je druppen in een fort.

Vanaf donderdag 10 juni is de eerste aflevering te beluisteren en elke week komt er een nieuwe aflevering online. De podcast is een productie van StoryTrail.nl in opdracht van Programma Stelling van Amsterdam en Programma Nieuwe Hollandse Waterlinie en in samenwerking met de waterschappen in de Hollandse Waterlinies en het Kenniscentrum Waterlinies.

We sluiten de Linies

Geheim Water is een opmaat naar het event We sluiten de Linies. Decennialang beschermden de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam samen het westen van Nederland. In tijden van oorlog konden grote stukken land onder water worden gezet. Dit unieke wapen van Nederland, met de imposante forten en talloze waterwerken die hiervoor werden aangelegd, wordt in de avonduren van 3, 4, 10 en 11 september 2021 door verhalenvertellers en lichtprojecties in de schijnwerpers gezet. Voor het eerst slaan de vijf waterschappen en Rijkswaterstaat hun handen ineen en wordt de werking van zoveel mogelijk waterwerken tijdens We sluiten de Linies in korte tijd getest.

Ode aan het landschap

De podcast is een van de activiteiten in het kader van Ode aan het landschap. Dit jaar brengt Nederland een Ode aan het landschap door middel van verhalen, activiteiten en belevenissen. Een van die bijzondere landschappen is die van de Hollandse Waterlinies, de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen.

Bron: Stelling van Amsterdam / Ode aan het Landschap

Publicatiedatum: 21/06/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.