Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Een ton naar Noord-Hollandse musea en erfgoedinstellingen

Met een totaalbedrag van € 109.523 zijn in heel Noord-Holland kleine musea en erfgoedinstellingen met een achterban van ruim 1.500 vrijwilligers gesteund. De derde regeling van het Themafonds Erfgoedvrijwilligers werd mede mogelijk gemaakt dankzij het Hendrik Muller Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Met de stimuleringsbijdrage kunnen kleine musea en erfgoedinstellingen de komende tijd hun publiekspresentatie vernieuwen en versterken. Een belangrijke steun voor alle betrokken vrijwilligers die zich afgelopen coronajaar enthousiast en belangeloos zijn blijven inzetten om het erfgoed toegankelijk te houden. De gehonoreerde projecten variëren van de aanschaf van apparatuur voor online ticketing systemen, nieuwe websites en digitale archieven tot het opzetten van educatieve projecten zoals audiotours, videotours en een aantal bijzondere documentaires.

Het Van Eesteren Museum ontving een bijdrage om samen met de vrijwilligers een audiotour te ontwikkelen door de museumwoning. Foto: Van Eesteren Museum.

Projecten die een bijdrage ontvingen, waren onder andere:

  • Een nieuwe audiotour voor het Zee- en Havenmuseum in IJmuiden
  • Het digitaliseren van bouwtekeningen van de reddingsboten van het Nationaal Reddingsmuseum “Dorus Rijkers” in Den Helder
  • Een nieuwe website voor Korenmolen De Leeuw in Aalsmeer
  • De realisatie van wandel- en fietsroutes langs gedigitaliseerde historische interieurs in Hilversum door stichting Steengoed Erfgoed

 
Het Cultuurfonds stimuleert de inzet van vrijwilligers in het erfgoedveld. Eerder droeg het fonds bij aan de ontwikkeling van het platform Erfgoedvrijwilliger.nl, opgezet door de erfgoedhuizen van Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland. Op dit landelijke platform kunnen erfgoedorganisaties vacatures voor nieuwe vrijwilligers plaatsen. In het najaar zal het Cultuurfonds samen met het Hendrik Muller Fonds een vierde regeling voor erfgoedvrijwilligers opzetten, waarbij toegankelijkheid centraal staat.

Het Van Eesteren Museum ontving een bijdrage om samen met de vrijwilligers een audiotour te ontwikkelen door de museumwoning. Foto: Jurre Ongering.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur en natuur te laten leven. Dankzij onze bijdragen, fondsen en prijzen ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Dat doen we met schenkers en makers, liefhebbers en experts, bedenkers en beschermers. En met de bijdrages van de BankGiro Loterij, de Nederlandse Loterij en van al onze donateurs. Voor meer informatie over het landelijk bureau Monumentenzorg/Erfgoed, zie de website: www.cultuurfonds.nl/erfgoed.

Bron: Prins Bernhard Cultuurfonds

Publicatiedatum: 23/06/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.