Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Oud-Castricum schenkt oorlogskranten aan het NIOD

Vanaf oktober 1944 verscheen het illegale blad “Strijd”. Het was een stencil dat na lezing zo snel mogelijk moest worden doorgegeven aan ongeveer tien adressen. Veel berichten kwamen van her en der verstopte radio’s. Direct na de oorlog verscheen er een bijzondere uitgave en vervolgens werd het Nieuwsblad voor Castricum in de eerst maanden uitgegeven in combinatie met de naam van de voormalige verzetskrant.

Zo’n tien jaar geleden schonk een particulier het Nieuwsblad voor Castricum, dit zou de naoorlogse jaren bevatten. Bij ontvangst bleek het niet alleen om het Nieuwsblad van na de oorlog te gaan maar ook de bijna volledige verzetskrant “Strijd” te gaan van aug. 1944 tot de bevrijding.

Nieuwsblad voor Castricum. Collectie Stichting Werkgroep Oud-Castricum.

Daar wij ons bezit al meer gaan digitaliseren was ik begonnen om het verzetsblaadje te scannen. Toen ik daar mee bezig was vroeg ik me af of dit krantje ook ergens ander in Nederland aanwezig was. Na een zoektocht op internet kwam ik erachter dat het blaadje incompleet bij het NIOD aanwezig was. Ik heb contact gezocht met het NIOD en geïnformeerd wat zij in de collectie hadden, dat bleken maar vier nummers te zijn terwijl wij op 10 nummers na alles hadden. Dat de schenker deze blaadjes bewaard had is op zich al bijzonder daar het best wel risicovol was om zo’n verzetskrant in huis te hebben. Als de Duitsers deze bij een inval hadden ontdekt had je een groot probleem.

Peter Levi en Hubert Berkhout. Foto: Stichting Werkgroep Oud-Castricum.

Uiteraard zijn wij blij dat we die schenking destijds hebben gekregen maar ik was van mening dat deze verzetskrantjes in eerste plaats aanwezig moeten zijn bij het NIOD. Het landsbelang overstijgt hier het lokale belang. Dit is de instelling waar ze thuishoren. Na overleg met het bestuur is er besloten om het over te dragen aan het NIOD. Op 22 april heb ik deze blaadjes persoonlijk aan het NIOD overgedragen.

Tekst: Peter Levi en Hans Boot (Stichting Werkgroep Oud-Castricum)

Publicatiedatum: 13/06/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.