Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Opknapbeurt voor historische liniedijken Stelling van Amsterdam

De liniedijken, onderdeel van de Unesco Werelderfgoed-Stelling van Amsterdam, worden opgeknapt. In opdracht van de provincie Noord-Holland voert Landschap Noord-Holland een herstelproject uit om deze historische verdedigingswerken beter zichtbaar en herkenbaar te maken.

Een samenspel van natuur en erfgoed

De liniedijken verbinden de forten van de Stelling en dienden oorspronkelijk militaire doeleinden. Tegenwoordig vormen ze een groene en rustgevende omgeving in de drukke provincie. Om de historische structuur van de liniedijken te benadrukken, worden er 44 knotwilgen geplaatst langs het traject Busch en Dam – Fort Krommenie. Daarnaast wordt er een kunstwerk toegevoegd bij de kruising van de Provinciale weg N8/203 en Busch en Dam, evenals bij de Genieweg. Voor wandelaars en fietsers wordt bij het Kruitmagazijn een picknickbank geplaatst, ontworpen in de stijl van het liniemeubilair van de Hollandse Waterlinies.

Fort aan Den Ham, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Via Wikimedia Commons.

Kunstwerk als herkenningspunt

Op de liniedijk wordt een kunstwerk van Cortenstaal geplaatst. Dit 1,65 meter hoge, 35 cm dikke en ongeveer 11 meter lange object dient als herkenningspunt in het landschap. Het kunstwerk weerspiegelt de historische vorm van de liniedijk.

Beplanting hersteld

Langs de Genieweg in Heemskerk wordt de oorspronkelijke beplanting niet volledig teruggebracht, maar er komt wel een verwijzing naar het historische landschap. Aan weerszijden van de doorgang worden over een lengte van circa 150 meter twee rijen knotwilgen geplant. De wilgen, afkomstig van het terrein van Landschap Noord-Holland, bestaan uit gesnoeide wilgentakken.

De provincie hoopt hiermee het Unesco Werelderfgoed herkenbaarder te maken en te versterken als cultureel erfgoed binnen het Noord-Hollandse landschap.

Bron: De Erfgoedstem

Publicatiedatum: 27/03/2025

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.