Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Oorlogsboeven

Waarom stalen mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog massaal fietsen, kleding, kippen en schapen? Hoe spraken deze ‘oorlogsboeven’ tijdens hun berechting zelf over hun misdrijven en hoe beoordeelden hun rechters deze in de context van de oorlogsomstandigheden? Dit zijn vragen die ze in het onderzoeksproject 'Criminaliteit in oorlogstijd' willen beantwoorden. Het project is een samenwerking tussen het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), Noord-Hollands Archief en de Radboud Universiteit. Op de nieuwe website 'Oorlogsboeven' vind je interessante verhalen en updates over het onderzoeksproject.

Alledaagse criminaliteit in oorlogstijd

Om erachter te komen hoe rechters en burgers die met justitie in aanraking kwamen aankeken tegen diefstal in oorlogstijd, zijn tientallen meters archiefmateriaal gescand. Het archiefmateriaal bevat vonnissen en proces- en strafdossiers van de arrondissementsrechtbanken ‘s-Hertogenbosch en Haarlem. Met behulp van Optical Character Recognition (OCR) en een digitale tool kunnen ze zoeken in al dit archiefmateriaal. Ook kunnen ze stukken waarin opvattingen over criminaliteit staan taggen en verzamelen. Zo is het mogelijk om gericht en op gestructureerde wijze te zoeken in een hoeveelheid materiaal die in papieren vorm niet te behappen zou zijn.

Criminaliteit in oorlogstijd is een samenwerking tussen het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), Noord-Hollands Archief en de Radboud Universiteit en wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding.

Bron: Oorlogsboeven

Publicatiedatum: 26/09/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.