Ontmoetingen in Noord-Holland

De reizende tentoonstelling 'Ontmoetingen in Noord-Holland' van Martijn van de Griendt is vanaf vandaag te zien bij het winkelcentrum Schalkwijk in Haarlem (Californiëplein 13).

Book 2 min

Martijn van de Griendt fotografeerde in 2022 voor het Noord-Hollands Archief en de provincie Noord-Holland ontmoetingen tussen mensen. Een selectie van de fotograaf is de komende maanden te zien in een reizende tentoonstelling op het havenfestival IJmuiden, SAIL Den Helder en in Haarlem.

Voor de serie bezocht Van de Griendt in 2022 festivals, evenementen, demonstraties en buurthuizen in de provincie Noord-Holland. Van Laren tot Den Helder legde hij in de voor hem kenmerkende stijl ontmoetingen vast: intiem en in groepsverband, georganiseerd en spontaan. Zijn foto’s tonen hoe mensen elkaar altijd weer opzoeken, en hoe belangrijk contact en toevallige ontmoetingen zijn.

Nederland, 27 februari 2022. Optreden van de Elvis impersonator Cock Zwanenburg in Seniorencentrum Zeewijk in Ijmuiden. Cock zingt overigens live en playbackt niet. Foto/copyright: Martijn van de Griendt.

Verrijking van collectie Provinciale Atlas Noord-Holland

De documentatieserie wordt opgenomen in de collectie van de Provinciale Atlas Noord-Holland die het Noord-Hollands Archief voor de provincie beheert. Jaarlijks wordt een documentaire foto-opdracht uitgeschreven met een speciaal onderwerp. De keuze voor het onderwerp ‘Ontmoetingen in Noord-Holland’ viel geheel in de tijdgeest. In de serie is te zien hoe mensen elkaar weer fysiek en sociaal konden ontmoeten.

De tentoonstelling was ook van 29 juni tot en met 2 juli bij SAIL Den Helder (Nieuwe Diepkade) te zien. Foto: Judith van Amelsvoort.

Persoonlijke selectie in tentoonstelling

Van de Griendt is documentairefotograaf en filmmaker uit Haarlem. Hij maakt foto’s voor kranten, tijdschriften en werkt voor communicatie- en reclamebureaus. Daarnaast werkt hij voornamelijk aan zijn eigen, langlopende projecten die hij meestal in boekvorm presenteert. Hij werkt op gevoel, niet op techniek.

De persoonlijke selectie van Van de Griendt is in een reizende tentoonstelling te zien van 3 juli – 4 augustus bij Winkelcentrum Schalkwijk in Haarlem (Californiëplein 13).

Foto/copyright: Martijn van de Griendt.

De hele serie is ook als webexpositie te zien.

Meer informatie over de Provinciale Atlas Noord-Holland en de jaarlijkse documentaire foto-opdracht is hier te vinden.

Bron: Noord-Hollands Archief

Publicatiedatum: 04/07/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN