Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Onthulling herdenkingsmonument Zandvoort op 3 mei

Op 3 mei om 15:00 uur zal wethouder Gert-Jan Bluijs het herdenkingsmonument “Gevallen Vliegers” onthullen voor het Zandvoorts Museum. Het initiatief komt vanuit het Zandvoorts Museum. Het is onderdeel van de tentoonstelling ‘BUNKERS, het verborgen verleden van Zandvoort’. Een tentoonstelling over Zandvoort tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument zal tijdens de tentoonstelling voor het museum blijven staan.

Het monument

Het herdenkingsmonument is een propeller van een B17 Flying Fortress dat geborgen is in het IJsselmeer. De B17 Flying Fortress was een zware bommenwerper met 4 motoren die door de Amerikanen werd gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze waren gestationeerd in Engeland en van daaruit werden bombardementen uitgevoerd op Duits grondgebied.

In april/mei 1945, aan het eind van de Hongerwinter in Nederland, werden de B-17 ’s ingezet voor voedseldroppings. Deze voedseldroppings waren noodzakelijk geworden, omdat er vele honderdduizenden Nederlanders in West-Nederland al maandenlang verstoken waren van alle soorten van voedsel, kleding en hulpgoederen. Zo zijn ze onder andere ook over Zandvoort gevlogen en namen deel aan de Operaties Manna en Chowhound.

Heredenkingsmonument Gevallen Vliegers (B17 Propeller). Foto: Zandvoorts Museum.

Genootschap Oud Zandvoort

De propeller maakt deel uit van de collectie van het Genootschap Oud Zandvoort. Het genootschap heeft de wens om van deze B17 propeller een permanent en toegankelijk herdenkingsmonument te maken voor gevallen vliegers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het doel is om het monument te plaatsen in de zeereep van Zandvoort met een bronzen plaquette. Het Zandvoorts Museum ondersteunt dit plan.

Expositie BUNKERS in het Zandvoorts Museum.

BUNKERS, het verborgen verleden van Zandvoort

De tentoonstelling ‘BUNKERS, het verborgen verleden van Zandvoort’ is van 8 maart t/m 30 juni te zien in het Zandvoorts Museum. In deze tentoonstelling wordt dieper ingegaan op de bouw van de bunkers en het verborgen verleden van Zandvoort tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De tentoonstelling is bedoeld om meer inzicht te verschaffen en de gebeurtenissen historisch te duiden. De bouw en functie van de bunkers vormen de basis van de tentoonstelling. De tentoonstelling begint in het heden. Met het betreden van elke ruimte wordt het verborgen verleden van Zandvoort onthuld. De tentoonstelling is samengesteld door gastcurator Stefan de Groot.

Bron: Zandvoorts Museum

Publicatiedatum: 03/05/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.