Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

BUNKERS: Het verborgen verleden van Zandvoort

De tentoonstelling ‘BUNKERS Het verborgen verleden van Zandvoort’ is van 8 maart t/m 30 juni te zien in Zandvoorts Museum. In deze tentoonstelling wordt dieper ingegaan op de bouw van de bunkers en het ver-borgen verleden van Zandvoort tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling is bedoeld om meer in-zicht te verschaffen en de gebeurtenissen historisch te duiden. De bouw en functie van de bunkers vormen de basis van de tentoonstelling. De tentoonstelling begint in het heden. Met het betreden van elke ruimte wordt het verborgen verleden van Zandvoort onthuld.

Heden

Zandvoort heeft de meeste bunkers in Nederland. Verstopt onder het zand, vormen ze de heuvels van de Zandvoortse duinen. De bunkers waren onderdeel van de Atlantikwall. Ze werden gebouwd langs de westkust van Europe als verdedigingslinie tegen de geallieerden. Tegenwoordig worden enkele bunkers gebruikt als schuilplaats voor vleermuizen. In Kostverlorenpark werden manschappen bunkers omgebouwd tot vakantiewoningen. Het terrein met dertig vakantiewoningen is een oase van rust, waar flora en fauna een toevluchtsoord hebben gevonden.

Beeld: Zandvoorts Museum.

Verleden

Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen. Vijf dagen later kwamen de bezetters vanaf Haarlem Zandvoort in. Het doel was om een beschermingslinie aan te leggen tegen de geallieerden. Hiervoor moesten 8.020 Zandvoorters evacueren. Daarna werd er begonnen met de sloop van alle woningen en hotels aan de boulevard en de achterliggende straten. Het opblazen van de Joodse Synagoge in 1940 was het begin van de lijdensweg voor de Joodse inwoners van Zandvoort. Ze werden door tal van verboden in hun bewegingsvrijheid beperkt. Twee jaar later moesten 153 Joodse gezinnen naar Amsterdam vertrekken. Slechts 21 personen overleefden deze periode. In de duinen en aan het strand werden zo’n 800 bunkers gebouwd door lokale aannemers. Zandvoort werd afgesloten van de buitenwereld met prikkeldraad, anti-tankmuren en mijnenvelden.

Beeld: Zandvoorts Museum.

Bunkers

In de tentoonstelling zien we verschillende type bunkers en de functie ervan. Denk aan een manschappen bunker, een uitkijk bunker en een keuken bunker.
Er vonden luchtgevechten plaats boven Zandvoort en in de duinen. Met behulp van 3D animaties worden deze realistisch in beeld gebracht.

Beeld: Zandvoorts Museum.

Documentaire

In de documentaire ‘Het verborgen verleden’ zien we de oorlogsgeschiedenis van Zandvoort. Met behulp van ooggetuigen en uniek beeldmateriaal wordt het verhaal verteld. De opkomst van de NSB, de bezetting, de Jodenvervolging en de komst van Duitse-, Brits-Indische en Georgische soldaten in Zandvoort.

Expositie BUNKERS in het Zandvoorts Museum.

Exposities

De fotografen Dik Bol, Walter Sans en Koen van der Lee verzorgen gerelateerde foto exposities. Dik Bol maakte in de jaren ’70 luchtfoto’s van Zandvoort met behulp van een vlieger. Walter Sans brengt met ‘Böse Orte’ plekken in beeld die in de Tweede Wereldoorlog in het geheim werden gebouwd. Koen van der Lee laat foto’s zien van bunkers onder de grond.

Bron: Zandvoorts Museum

Publicatiedatum: 08/03/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.