Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Ons’ Lieve Heer op Solder schenkt hoofdstad kunstwerk

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam plaatst een werk uit de eigen collectie in de buitenruimte. Het kunstwerk van de Israëlische kunstenaar Eran Shakine komt te staan voor de kade, tegenover de museumentree.

Het sculptuur van geoxideerd staal bestaat uit drie bijna identieke figuren die een moslim, een christen en een jood verbeelden. Het werk benadrukt de verbondenheid tussen mensen, ongeacht hun religieuze overtuiging. De onthulling vindt plaats op Valentijnsdag (maandag 14 februari) door Dehlia Timman, voorzitter van het dagelijks bestuur van Stadsdeel Centrum.

Eran Shakine, A Muslim, a Christian and a Jew. Foto: Museum Ons’ Lieve Heer op Solder.

Valentijnsdag

Het sculptuur van Eran Shakine, getiteld A Muslim, a Christian and a Jew, is in 2019 aangekocht door Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, na afloop van de gelijknamige expositie die destijds in het museum te zien was.

Shakine illustreert in zijn werken op luchtige en humoristische wijze de gezamenlijke zoektocht van een moslim, een christen en een jood naar liefde en geluk. Het beeld dat buiten wordt geplaatst onderstreept de boodschap van tolerantie die Museum Ons’ Lieve Heer op Solder uitdraagt.

Het kunstwerk komt te staan op de stalen constructie waarmee de kade is versterkt, ter hoogte van Oudezijds Voorburgwal 38-40. Voor de onthulling op 14 februari is bewust gekozen. Museumdirecteur Birgit Büchner: “Op Valentijnsdag vieren we de liefde, voor onze stad, onze buurt en voor elkaar. Met dit beeld maken we de binnenstad een stukje mooier. Hoe we ook van elkaar mogen verschillen: in de kern zijn we gelijk en zijn we allemaal op zoek naar liefde”.

Kunstenaar Eran Shakine naast zijn sculptuur Buda Girl. Foto: Simor18, via Wikimedia (CC BY-SA 4.0).

Eran Shakine

De Israëlische kunstenaar Eran Shakine (1962) woont en werkt in Tel Aviv. Zijn Frans/Hongaarse ouders, beiden overlevenden van de Holocaust, vestigden zich na de oorlog in Israël.

Shakine maakt schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en installaties. Zijn werken – onder andere tentoongesteld in Londen, Parijs, Toronto en New York – zijn opgenomen in de permanente collecties van een groot aantal musea en privécollecties.

In 2019 exposeerde Shakine in Ons’ Lieve Heer op Solder, dat destijds twee van zijn werken aankocht. Het beeld dat nu op de kade wordt geplaatst, was tot voor kort in het museum te zien. Het andere werk hangt als bruikleen in het Amsterdamse gemeentehuis.

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Foto: C messier, via Wikimedia (CC BY-SA 4.0).

Kerk in gerestaureerd woonhuis

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, opgericht in 1888, is een van de oudste musea van de Nederlandse hoofdstad. Achter de karakteristieke gevel van het 17e-eeuwse grachtenhuis gaan een prachtig gerestaureerd woonhuis en een complete kerk schuil.

Deze kerk ‘op zolder’ ontstond in de tijd na de Reformatie, toen rooms-katholieke gelovigen geen openbare kerkdiensten mochten houden. Het museum heeft als doel cultureel en religieus erfgoed van rooms-katholiek Amsterdam levend te houden. Ter plekke wordt de geschiedenis verteld van religieuze diversiteit en tolerantie als inspiratie voor heden en toekomst.

Bron: Monumentaal

Publicatiedatum: 13/02/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.