Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Online UNESCO-congres over molenaarsambacht

Op donderdag 5 november wordt van 16.00 uur tot 17.30 uur een online UNESCO-congres gehouden over het molenaarsambt. Vereniging De Hollandsche Molen is medeorganisator. Het congres telt tenminste 100 deelnemers uit 26 landen.

Het ambacht van molenaar staat sinds 2017 ingeschreven op de Representatieve lijst van het UNESCO-verdrag ter bescherming van immaterieel cultureel erfgoed.

Plaatsing op de lijst betekent internationale erkenning van de maatschappelijke, culturele en economische waarde van het molenaarschap, verklaarde verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven (OCW) destijds. “Vooral dat internationale belang willen we met dit congres vormgeven”, zegt Nicole Bakker, directeur van De Hollandsche Molen. “Uitwisseling van kennis staat centraal”.

Molenland

Nederland wordt alom als hét molenland gezien. Molens staan echter in veel meer landen. “Met de internationale conferentie willen we wind- en watermolenaars en andere belanghebbenden in de hele wereld samenbrengen om kennis en kunde te delen en met die partijen een netwerk ontwikkelen”, aldus Bakker.

Oorspronkelijk zou de conferentie in juni – fysiek – in Nederland plaatsvinden. Vanwege de COVID-19 pandemie is die samenkomst afgelast. Bakker: “We besloten niet te wachten tot we elkaar persoonlijk kunnen ontmoeten. Vandaar nu deze online bijeenkomst”.

Dankzij de gezamenlijke inspanningen van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, vereniging De Hollandsche Molen, Het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde, het Gild Fryske Mounders, KIEN, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het ministerie lukte het om het molenaarsambacht op de UNESCO-lijst te krijgen. Het was in 2017 de eerste inschrijving vanuit het Koninkrijk der Nederlanden.

Foto: Juichende molenaars op de stelling van Krijtmolen d’Admiraal in Amsterdam nadat op 7 december 2017 bekend werd dat het molenaarsambacht op de Representatieve lijst van het UNESCO-verdrag ter bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed was gezet (foto Wim Giebels).

Programma en sprekers

Voor het programma en de sprekers op het congres, klik hier. Belangstellenden kunnen zich via die site ook aanmelden om het congres digitaal bij te wonen.

Bron: Monumentaal

Publicatiedatum: 03/11/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.